GEORADAROM na bivšoj vukovarskoj tržnici u centru grada traže tijela nestalih hrvatskih branitelja…FOTO..

Na nekadašnjoj gradskoj tržnici u Vukovaru, koja je nedavno preseljena, pripadnici Hrvatske vojske i Ureda za zatočene i nestale počeli su pretraživati teren u potrazi za nestalim osobama nakon sloma obrane grada 1991. godine. Nekadašnja tržnica, koja se nalazila u samom središtu grada, pretražuje se georadarom koji pokazuje strukturalne promjene u tlu...

Georadarom na bivšoj vukovarskoj tržnici traže tijela palih hrvatskih branitelja
Godinama postoje priče kako je na nekadašnjoj gradskoj vukovarskoj tržnici u zadnjim danima obrane grada, u rupe od granata, pokopano nekoliko tijela, a prekopat će se i šuma Vorginac

Na nekadašnjoj gradskoj tržnici u Vukovaru, koja je nedavno preseljena, pripadnici Hrvatske vojske i Ureda za zatočene i nestale počeli su pretraživati teren u potrazi za nestalim osobama nakon sloma obrane grada 1991. godine. Nekadašnja tržnica, koja se nalazila u samom središtu grada, pretražuje se georadarom koji pokazuje strukturalne promjene u tlu.

– Godinama postoje priče kako je na tom prostoru, zadnjih dana agresije na Vukovar, pokopano nekoliko tijela. Govori se kako su ona pokopana u rupe od granata. Poslije je sve to izbetonirano, ali se sve do danas nastavilo pričati, rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić. Dodao je kako za sada nisu pronašli nikakve anomalije u tlu, ali je najavio kako će Ured, u suradnji s gradom, i dalje biti uključen u sve planirane infrastrukturne radove kada će istraživanja ove lokacije biti nastavljena. U isto vrijeme rade se i istraživanja na još nekoliko lokacija na području Vukovara u potrazi za pokopanim tijelima. Jedna od njih je i šuma Vorginac koja se nalazi kraj Memorijalnog groblja za koju su još vojnici UN-a tvrdili da vjerojatno skriva neka pokopana tijela.

Obitelji još traže najmilije

– Riječ je o iznimno zahtjevnom poslu, ali ćemo svakako cijelu šumu prekopati kako bismo utvrdili ima li u tim pričama istine. Ako nakon istraživanja ništa i ne otkrijemo, barem ćemo otkloniti priče koje postoje godinama – rekao je Sučić. Radovi su u tijeku i na Ovčari gdje se također traga za ostatcima nestalih osoba. Taj je prostor podijeljen po modelu deminiranja na sekcije. Koriste se psi za pretragu kao i georadari.

– U potragu za nestalima uveli smo niz novosti koje bi trebale dati rezultate. Koristimo se georadarima, psima za pretraživanje, dronovima kojima određeni prostor pregledavamo iz zraka, a pomažu nam i pripadnici Hrvatske vojske. Ipak, i dalje nam je najveći problem nedostatak informacija – kazao je Sučić, donosi lokalni.vecernji.hr.

Samo na području Vukovarsko-srijemske županije do danas nije riješena sudbina 482 nestale osobe za kojima se traga. Od toga je najveći broj njih s područja Vukovara.

– Obitelji koje i poslije 26 godina traže svoje najmilije ne mogu biti zadovoljne jer njihova sudbina još nije riješena. Međutim, zadovoljni smo što se konačno radi na više strana, s više ljudi i boljom opremom. Zadovoljni smo što je konačno i pretraga tržnice došla na red, a bit ćemo još zadovoljniji ako bude i konkretnih rezultata – kaže predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

M.M.