Godišnjica pokoja generala HV i HVO Slobodana Praljka…Poziv na Svetu misu zadušnicu 29, studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi.

Pozivamo sve hrvatske branitelje i sve one koji poštuju lik i djelo generala HV i HVO Slobodana Praljka na svetu misu zadušnicu koja će se održati 29. studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi. Dubrava, Gojka Šuška 2.

Mostar- ispred Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače-foto-facebook

Pozivamo sve hrvatske branitelje i sve one koji poštuju lik i djelo generala HV i HVO Slobodana Praljka na svetu misu zadušnicu koja će se održati 29. studenog u 18. sati u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi. Dubrava, Gojka Šuška 2.

Slobodan Praljak (2. siječnja 1945.) rođen je u Čapljini u Republici Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu, stekao je zvanje profesora filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te diplomirao kazališnu i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, Slobodan Praljak je dobrovoljno služio u Hrvatskoj vojsci (HV) i dostigao čin general-pukovnika.

1992. godine dobrovoljno odlazi u Bosnu i Hercegovinu te, tijekom 1993. godine, obnaša dužnost zapovjednika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Do 2017. godine napisao je brojne publikacije o ratu u BiH u kojima iznosi činjenice, dokumente, svjedočenja, karte i video materijale.

Više o Generalu Slobodanu Praljku –OVDJE

Hrvatska povijest,  nakon slavnog vremena hrvatskih Kraljeva, obilovala je pojedincima koji su svoj život dali za svoje ideale, pravde i slobode hrvatskog naroda, iako su, što bi mi danas rekli, bili pravomoćno osuđivani i pogubljeni kroz razne režime koji su vladali na ovim prostorima, ali su, bez obzira na presude, ostali u kolektivnom pamćenju  naroda kao heroji i borci za Hrvatsku slobodu, te ih danas  povijest gleda sasvim drugim očima nego birokratske “pravomoćne presude” tog vremena.

Zar nije dovoljno, kao primjer, spomenuti Zrinskog i Frankopana osuđene i pogubljene  30. travnja 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu. Hrvatski domoljubi njihove su ostatke prenijeli, nakon više od 250 godina, te 30. travnja 1919. godine pokopali u Zagrebačkoj katedrali.

Želju naroda za slobodom i pravdom ne mogu pokolebati nikakve “pravomoćne presude” na koje se pozivaju oni kojima je, nakon toliko stoljeća bitaka i žrtava koje smo podnijeli, teško pala Hrvatska sloboda ostvarena u Domovinskom ratu.

General Praljak je jedan od tih velikih sinova hrvatskog naroda , koji je svoj obol našoj slobodi dao u Domovinskom ratu i kasnije na suđenju u Hagu, ne dopustivši da se njegovo ime, a i ime Hrvatske, kalja unaprijed određenim presudama po kojima smo svi bili krivi. Ono što Zrinski i Frankopani nisu uspjeli, nakon više od 300 godina uspjeli su oni među kojima je bio i general Praljak i za to platio visoku cijenu.

I u svojoj smrti ostao je veliki čovjek, domoljub, svjestan političkih pritisaka, odredio da pogreb bude u krugu obitelji, bez ceremonija koje je itekako zaslužio, kako bi sačuvao Domovinu od daljnjih negativnih posljedica njegove žrtve.

Nakon izricanja presude general Praljak je uzviknuo, gledajući u oči sucu Agiusu: ‘Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!”.

I današnjim paljenjem svijeća na mnogim mjestima u Hrvatskoj, i misama zadušnicama, potvrđujemo da narod ,hrvatski branitelji i domoljubi neće dozvoliti da njegova žrtva padne u zaborav, zahvaljujući mu na velikom doprinosu slobodi svoga naroda.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem.

Mostar- ispred Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače-foto-facebook

VIDEO-Arhiva-Laudato Tv

“Generale Hrvatskoga vijeća obrane, čast mi je što sam Vas ispratio pozdravom i krunicom s druge strane zrcala, u grobnici međunarodnoga prava Den Haaga… Suze, koje mi ne silaze s lica, posvećujem Vama, generale. Hvala Vam što ste me naučili što je domoljublje, odanost čast i borba za Istinu! Ušli ste u legendu i poručili ste moćnicima ovoga svijeta ‘možete zgaziti cvijeće, ali ne možete zaustaviti proljeće!’ Generale Slobodan Praljak, Vaš čin je veći od samoga Sokrata! Laka ti bila hrvatska zemlja”…

VEZANE VIJESTI

Svjedoci presude Šestorci: Nervoza, molitva, šok, suze i nepravda…Uvjeren sam da je general Slobodan Praljak umro u sudnici…