PRUŽILA LAVOVSKI OTPOR: Hrvatica Ivana Habazin poražena u najvećem meču karijere, Shields ispisala povijest boksa…

Lavovska borba Hrvatice...

Ivana Habazin (20-4) pokazala je veliko srce prave borkinje i žestoku volju, ali nije uspjela slaviti u najvećem meču svoje dosadašnje karijere. U Atlantic Cityju od nje je nakon 10 rundi akcije bila uspješnija boksačka mega zvijezda Claressa Shields (10-0)…

No, nije u meču sve za Shields izgledalo tako bajkovito, kako to rezultat meča govori. Ivana je boksala znalački i lavovski zadavala udarce koji su u pojedinim trenutcima zbunili Shields i dovodili je u nezgodnu situaciju, kad bi je Ivana stjerala u kut konopaca i zadavala poneki snažan udarac, koji je ovu dovodio do ludila, jer je mislila da će vrlo brzo završiti ratobornu Hrvaticu.

Noć s petka na subotu donijela nam je dugo iščekivani meč za WBC i WBO titule u supervelter kategoriji u kojem je neporažena Amerikanka Shields ispisala povijest svjetskog boksa. Na razočaranje hrvatskih navijača, Claressa je to učinila svladavši našu najbolju profesionalnu boksačicu jednoglasnom sudačkom odlukom (100-90, 100-89 i 99-89).

Ivana je bila maksimalno spremna i motivirana, ali u SAD-u ipak nije uspjela doći do senzacionalnog rezultata. 24-godišnja Amerikanka iz Flinta opravdala je ulogu favoritkinje i ostvarila jedan nevjerojatan uspjeh. Naime, Shields je u svega 10 profesionalnih nastupa osvojila svjetske titule u čak tri različite težinske kategorije. Brže je to od bilo koga u povijesti ovoga sporta pa tako i dosadašnjeg rekordera, fenomenalnog Ukrajinca Vasyla Lomachenka kojem su za taj podvig trebala dva nastupa više od zlatne djevojke američkog boksa. Podsjetimo, prije ovih u supervelteru, Claressa je svojoj bogatoj kolekciji dodala svjetske naslove u supersrednjoj i srednjoj kategoriji.

Što se tiče same borbe, Habazin je okršaj u Atlantic Cityju otvorila hrabro i bez respekta prema dvostrukoj olimpijskoj pobjednici. Bio je to na trenutke izjednačen meč, ali mora se priznati da je Shields ipak pogađala češće, preciznije i jače od hrvatske udaračice. Ivana je imala nekoliko jako dobrih trenutaka, ali ipak nedovoljno opasnih po svoju suparnicu.

Značajan trenutak u meču dogodio se u šestoj rundi kada Claressa shvaća da je Habazin prečvrsta za njene mekane udarce u glavu pa radi promjenu taktike i prebacuje se na učestale napade u tijelo. Potez je to koji se isplatio Amerikanki jer upravo je u toj rundi, od jednog takvog udarca u jetru, Ivana pokleknula i natjerala sutkinju na brojanje. Ali Ivana se nije predavala, nastavila je jako dobru borbu i pokazala je srce, stisnula zube i vratila se u meč.

Nastavak borbe donio je jednu taktičku predstavu Shields koja je, što je bilo očito, jako ozbiljno shvatila Habazin koja joj je zadala nekoliko razornih udaraca. Hrvatska boksačica dala je sve od sebe, borila se lavovski i ostavila odličan dojam, ali više od toga nije išlo. Ipak, jedna lavovska predstava dovela ju je do samog kraja meča, ali meča koji je odlukom sudaca uvjerljivo pripao sada novoj WBC i WBO prvakinji u supervelteru.

Jedan je sudac dao Ivani rundu ali su je oduzeli, zasigurno zbog udarca u jetru, kad je Ivana kleknula da uzme dah a Shields je u tom trenutku, poslije prekida sutkinje zadala Ivani udarac dok je sutkinja počela odbrojavanje, ali na taj prljavi udarac Shields nitko nije reagirao iako je Ivana jednim koljenom klečala na podu. Kod Sielsds je postojala ogromna želja da deplasira Hrvaticu , ali joj to i nije baš uspjelo, jer su udarci i mahanja Shields oko Ivane često puta završavali u prazno. No zadala je veliki broj udarčića koji i nisu bili toliko razorni da bi Ivani nanijeli neku štetu. Zbroj takvih udaraca je i odlučio meč kao i jedan neugodan udarac u jetru koji je Ivanu natjerao da klekne i uzme dah za nastavak borbe.

Bio je ovo, podsjetimo, treći pokušaj organizacije ovog dvoboja. Prvi je put Shields u kolovozu otkazala zbog ozljede koljena, a zatim je sve propalo zbog nemilih scena iz Flinta kada je u listopadu, na dan vaganja uoči meča, napadnut Ivanin trener James Ali Bashir…Shields je dosta brza sa svojim direktima i serijama , ali je Ivana pokazala da se ravnopravno može boriti s nabildanom Shields, pa bi se možda u skorijoj budućnosti mogao održati i revanš, naravno ukoliko to zaintrigira organizatore.

D.J.