Hrvatski akademici opet šute o obljetnici Vojno-redarstvene operacije Oluja. Službeno su odali počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda i položiti cvijeće podno njihova spomenika.

nedavno  i službeno mogli odati počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda i položiti cvijeće podno njihova spomenika, što ih sprečava da ne pošalju svoju službenu delegaciju i u Knin?...A  kad se i jave s nekom temom više ih gotovo nitko ne uzima za ozbiljno...

U vrijeme kad svi govore i pišu o 25-toj obljetnici Vojno-redarstvene operacije Oluja, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) manje-više šute, tj. pokrili su se preko ušiju…

Tek tu i tamo netko se javi, poput akademika Josipa Pečarića, ali unatoč njegovim izvanrednim rezultatima, znanstvenim i publicističkim, stavljen je na marginu, jer se ga doživljava kao ekstremnog desničara i nacionalistu. A biti „nacionalista“ i voljeti svoju Domovinu danas nije jako poželjno, već se otvoreno traži da i majke koje su u hrvatskom obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu izgubile svoju djecu i najmilije „moraju“ (!) voljeti svoje neprijatelje, odnosno one koji se nikada nisu i ne će pokajati za svoje grijehe koje su u ovom slučaju učinili prema hrvatskom narodu.

Dakle, iznimno bi bilo poželjno da su se u rasprave o Oluji  uključili i članovi HAZU, koji raspravljaju o svemu i svačemu, a konkretno nažalost o „ničemu“.

A  kad se i jave s nekom temom više ih gotovo nitko ne uzima za ozbiljno.

Nu, ništa se ne čuje ni hoće li „besmrtni“ imati svoje predstavnike i 5. kolovoza u Kninu? Ako su predstavnici HAZU akademik Frano Parać (potpredsjednik) i akademik Zoran Juranić nedavno  i službeno mogli odati počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda i položiti cvijeće podno njihova spomenika, što ih sprečava da ne pošalju svoju službenu delegaciju i u Knin?

Inače, glas hrvatskih akademika danas bi se itekako trebao čuti, poglavito kad se zna da duh memoranduma SANU još uvijek živi, i nakon ratova u kojima je stradalo više od sto tisuća ljudi. Ali, oni se i dalje u tom pogledu ponašaju mlako, kao „ne bi se htjeli miješati“.

Istina, nema više balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, ali mnogi njegovi tadašnji sljedbenici danas su na najvišim političkim i inim dužnostima u Srbiji, a ponašaju se tako kao da ništa nisu naučili i ni zbog čega se ne kaju. Borislav Jović je nema tome dugo objavio knjigu „Kako su Srbi izgubili vijek“. U njoj se ponovno iznose iste stare teze i teorije zavjere.

HAZU šuti, iako se već odavno trebao i morao oštro usprotiviti stavovima svojih kolega u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti SANU, koji ne odustaju od zločinačkog Memoranduma, tj. od ideje da „svi Srbi žive u jednoj državi“.

Autor / Mladen Pavković

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama ,intervjuima i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**