ILOK: Blagoslovljeni vinogradi u povodu blagdana sv. Vinka…FOTO…

U sklopu manifestacije "Vinkovo u Iloku" gradskim ulicama projahalo je i sedamdesetak pokladnih jahača na konjima, a održat će se i izbor najboljeg traminca...

Fah

U sklopu manifestacije “Vinkovo u Iloku” koja se od 19. do 22. siječnja održava u tom srijemskom gradu i njegovoj okolici, u vinkogradima Iločkih podruma na Vukovu iznad Iloka u subotu je blagoslovom vinograda obilježen blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara koji se obilježava 20. siječnja, a kojim tradicionalno započinje nova vinogradarska godina.

Po riječima, Juraja Mihaljevića većinskog vlasnika Iločkih podruma, 2017. godinu vinari i vinogradari na iločkom području pamtit će kao iznimno dobru godinu u proizvodnji vina.

“Vina su prekrasna, a ima tomu i razlog. U zadnje dvije godine smo uložili više od 40 milijuna kuna samo u novu tehnologiju što je značajno pridonijelo i ovoj kvaliteti”, krekao je Mihaljević.

Iločki podrumi godišnje prodaju oko četiri milijuna litara vina od kojih dobar dio ide u izvoz, posebice u Japan koji je već nekoliko godina najznačajnije tržište za izvoz vina Iločkih podruma.

Mihaljević je također kazao  kako Iločki podrumi na stranim tržištima postižu puno bolje cijene nego na domaćem tržištu koje je, međutim, za Iločke podrume i dalje, kako je kazao, najvažnije jer nudi najveću sigurnost u plasmanu. Ocijenio je kako se osjećaju pozitivni pomaci u razvoju domaćeg tržišta vina te se založio za primjereniju poreznu politiku prema rubnim područjima kakvo je iločko.

Svečanosti su nazočni bili i zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Boris Šuškar i iločka gradonačelnica Marina Budimir kojima je i pripala čast da orežu prvi trs te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“U Iloku danas djeluje oko 20-tak vinara sa vlastitim podrumima i vjerujem da su pred ovim gradom i njegovim građanima bolji dani”, poručila je gradonačelnica Marina Budimir, a nadu u bolje sutra za Ilok i Iločane izrazio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako je gospodarstvo ključ oporavka istočnih krajeva Hrvatske. Ujedno je zahvalo svim gospodarstvenicima koji unatoč poteškoćama ulažu u proizvodnju i očuvanje radnih mjesta.

U sklopu manifestacije “Vinkovo u Iloku” gradskim ulicama projahalo je i sedamdesetak pokladnih jahača na konjima, a održat će se i izbor najboljeg traminca.

Na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, svi iločki vinogradari i vinari otvorit će svoje podrume posjetiteljima, a održat će se i Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Iloka u dvorcu Odescalchi.H

G.S.