Imamo li to novi grad slučaj? U samo pet godina u Zagrebu je potrošnja kokaina porasla za nevjerojatnih 300 posto, tisuće našmrkanih šetaju gradom

Prema Europskom izvješću o drogama u Hrvatskoj, lani je u našoj zemlji amfetamin konzumiralo 2,3 posto mladih u dobi od 15 do 34 godine, a kokain njih 1,6 posto...

shutterstock

U Zagrebu je u zadnjih pet godina potrošnja kokaina porasla za čak 300 posto – to pokazuje analiza otpadnih kanalizacijskih voda u hrvatskoj metropoli, koju svake godine provodi Institut “Ruđer Bošković”…

Konkretno, ustanovljeno je da se na području Zagreba lani dnevno trošilo 234,5 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što je trostruko više nego 2014. godine, kada je analiza pokazala da se na 1000 stanovnika trošilo 77,4 miligrama iste droge, donosi slobodnadalmacija.

Istraživanje je otkrilo i visoku potrošnju drugih droga: na 1000 stanovnika metropole dnevno se konzumira 76,1 miligrama amfetamina i 29,8 miligrama MDMA (ecstazy). No, dok konzumacija tih droga u zadnjih pet godina u Zagrebu stagnira (amfetamin) ili opada (MDMA), potrošnja kokaina drastično raste.

Kako je nakon objave rezultata analize izjavio bivši ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droge Željko Petković, popularnost kokaina u Zagrebu i Hrvatskoj proizlazi iz globalnih trendova:

– Imate rekordnu proizvodnju kokaina u svijetu. Taj kokain se mora negdje plasirati. Ono što je trenutno vidljivo u Europi je da je ponuda bolja, da kokaina ima sve više, a ono što je zanimljivo, do pada cijene nije došlo. No rapidno je porasla njegova kvaliteta – objasnio je Petković nedavno u medijima.

Prema Europskom izvješću o drogama u Hrvatskoj, lani je u našoj zemlji amfetamin konzumiralo 2,3 posto mladih u dobi od 15 do 34 godine, a kokain njih 1,6 posto. Mladima je kokain danas puno dostupniji nego ranije: stručnjaci ukazuju da se ova droga sada može nabaviti i preko “darkweba”, te da dolazi do “uberizacije” trgovine kokainom, pa se u nekim europskim zemljama kokain može naručiti i dostaviti doslovno brže od pizze, donosi slobodnadalmacija.

D.K.