Izbornik Dalić: ‘Svakodnevica tjera čovjeka na borbu, rad i zaradu, ali trebali bi posvetiti više pozornosti obitelji, prijateljstvu i zajedništvu’

Prva će nas utakmica usmjeriti i dati nam odgovor na pitanje što možemo napraviti na Svjetskom prvenstvu...

Čini se da je još daleko Svjetsko nogometno prvenstvo, ali i nije baš tako. Novi izbornim Zlatko Dalić dobro je prihvaćen i doima se doista mirno. O tome je jednom prilikom govorio za Glas koncila. 

 “Mnogo sam toga u životu prošao, vidio i iskusio na vlastitoj koži, pa znam da moram biti miran, stabilan, staložen, čvrsto na zemlji. Nema kod mene ni velike tragedije, ni velike euforije. Osigurao sam svoj mir kroz posao i način rada. Ne opterećuju me nebitne stvari. Najvažniji su mi posao, obitelj i prijatelji. Ne osvrćem se na tračeve i analize koje ne vode ničemu”, istaknuo je.

“Prije sam se bavio nevažnostima, i tek u posljednje vrijeme shvaćam da se čovjek treba posvetiti obitelji, a ne samo trci za poslom i novcem. S druge strane, bez materijalne sigurnosti ne ide, no treba biti što je više moguće normalan. Nekada je čovjeku i malo dovoljno da bude sretan”, iskren je Dalić.

O svojoj vjeri

“Iz Livna sam, katoličkoga kraja. Kuća mojih roditelja prva je do crkve kraj franjevačkoga samostana na Gorici. Prije su bila drukčija vremena, no ministrirao sam još kao dijete, rado sam išao na misu, majka me učila i usmjeravala k vjeri. Cijeloga sam života vjernik, tako odgajam i svoju djecu. Svake nedjelje nastojim ići na euharistiju. Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim. Meni i mojoj obitelji vjera je iznimno važna”, priča Dalić.

O obitelji

“Mnogo dugujem svojoj obitelji, jer me nije bilo sedam, osam godina tijekom rada u inozemstvu. Djeca su odrastala bez mene, oni su danas formirani ljudi. Moguće je da sam im nedostajao kada je bilo najteže, u pubertetu, no supruga je sve to iznijela i usmjerila ih na pravi put. Uzalud sve ako čovjek nema sreću u obitelji. Zahvaljujem obitelji na tome što je izdržala mene i moj posao, i što smo ostali zajedno.”

O predanosti poslu

“Čovjeka obveze odvedu u drugom smjeru. Nema se mnogo vremena misliti na obitelj, današnje vrijeme i poslovi gaze čovjeka. Nakon povratka u varaždinski dom posvijestio sam da nije sve u poslu i novcu, da ima i drugih stvari i veselja osim nogometa. Nažalost, svakodnevica tjera čovjeka na borbu, rad i zaradu kako bi se lakše živjelo. No valja nam svima posvetiti više pozornosti obitelji, prijateljstvu i zajedništvu.”

O SP-u

“Prva će nas utakmica usmjeriti i dati nam odgovor na pitanje što možemo napraviti na Svjetskom prvenstvu. S Nigerijom je najvažnija utakmica i ako ju dobro završimo, velika je šansa za ispunjenje prvoga cilja – da prođemo grupu.”

“Govori se o velikoj generaciji i talentu hrvatskih igrača, što je točno, no realnost je bila igrati dodatne kvalifikacije. Stvarnost je ono što čovjek napravi, a ne ono što je mogao napraviti. Očito je da imamo blok koji ne odradimo do kraja, nego tek kad dođe »stani – pani« budemo pravi. To nije dobro, dolazi do velike potrošnje energije i kapaciteta. Stvorimo pritisak sa stavom »mi smo prvaci svijeta«. Treba ići korak po korak, a ne stvarati napetost. Činjenica je da smo pet puta prošli dodatne kvalifikacije, i reagirali dobro u ključnim utakmicama”, ističe.

O navijačima

” Lijepo je koliko podrške i ljubavi ima kod običnih ljudi prema izborniku hrvatske nogometne reprezentacije. Meni je najvažnija podrška takvih ljudi, koji se bore sa svojim svakodnevnim problemima, a opet čestitaju, jave se. I zašto bi meni bio problem uzvratiti, ponašati se ljudski, korektno. Ako mogu na sekundu nekoga učiniti sretnim, i ja sam sretan”, smatra Dalić.

L.K.