JE LI ANUŠIĆA PLENKOVIĆ UZEO U VLADU PO ONOJ “DRŽI PRIJATELJE BLIZU, A NEPRIJATELJE JOŠ BLIŽE”?

screensho

Ivan Anušić bi novim ministrom mogao postati već u četvrtak, nakon sjednice Vlade. On je dužnost prihvatio, i sve ostalo je sad formalnost. “Potpora Anušiću je potvrđena na sjednici, sutra ćemo biti na Odboru za obranu gdje će Anušić predstaviti sebe i temelje ideje za rad u preostalom dijelu mandata ove Vlade”, kazao je Plenković.

No kad su novinari Plenkoviću postavili pitanje koje je visilo u zraku, hoće li Anušić i dalje javno govoriti protiv Vlade kada se s nečime ne slaže, Plenković je rekao: “Kada bi član Vlade glasao protiv vlastitog kolege na sjednici, njega bi bacio kroz prozor, bez obzira kako se zove”.

Ivan Anušić je do sad bio možda i najglasniji kritičar Plenkovićeve vlade unutar HDZ-a, a kako za razliku od većine današnjih HDZ-ovih kadrova nije rukopoložen od šefa stranke, već je sam sebi stvorio biračku bazu i ime u Slavoniji, Plenković ga se nije mogao tako lako odreći i zamijeniti ga “svojim čovjekom”, kako je to često radio s neposlušnim županima i gradonačelnicima, jednostavno jer taj “njegov čovjek” ne bi dobio izbore. Anušić je HDZ-u još 2017. godine, samo šest godina nakon što je iz HSP-a prešao u HDZ, donio vlast u Osječko – baranjskoj županiji, nakon što je punih deset godina njome vladao regionalni HDSSB. Plenković je bio svjestan da mora otrpjeti kritike Anušića – ali sad više neće morati.

A najviše je između njih dvojice zaiskrilo kad je Plenković smijenio s ministarske dužnosti Natašu Tramišak, osječanku i dugogodišnju Anušićevu suradnicu, dakle “njegovu” ministricu. Objektivnih razloga za njenu smjenu nije bilo, ona je posve uredno obavljala svoj posao – naročito ne kad se uzme u obzir koliko je korumpiranih ministara iz ove vlade završilo u Remetincu. Plenković je tu smjenu obrazložio time da između njega i Tramišak “nema povjerenja”: Je li to zato jer Plenković ima povjerenja samo u vlastite kadrove, a ne i one koji bi mogli biti pod utjecajem nekog drugog? To je prilično autokratski način vođenja stranke! Hoće li imati povjerenja u Anušića, ili će se on nakon izbora, koji su za manje od pola godine, vratiti na svoje mjesto Župana?

I Plenković i Anušić su u HDZ došli iste, 2011. godine, doduše jedan je došao iz Bruxellesa, a drugi z HSP-a, jedan je ratne godine proveo u Parizu, drugi kao maloljetni dragovoljac na bojišnici. Plenkovića ljudi doživljavaju kao birokrata vezanog na EU, Anušića kao autentičnog Slavonca. Uz njega se ne vezuju afere kakve su se vezivale na njegovog prethodnika Banožića, bio je uspješan i kao župan i prije toga kao načelnik Antunovca, a za župana je reizabran već u prvom krugu s više od 61% glasova.

Za sad ne znamo računa li Plenković s njim dugoročno, i je li ovo način da ga se neutralizira kao kritičara vlade, naročito suradnje s Pupovcem. Anušić spada među rijetke članove HDZ-a koji su i javno problematizirali suradnju vlastite stranke sa SDSS-om na nacionalnoj razini. Prije dvije godine je izjavio da bi bio sretniji da HDZ “nije s ovakvim SDSS-om”. Ocijenio je tada da Pupovac, Dragana Jeckov i još neki SDSS-ovci svojim istupima “perfidno dolijevaju ulje na vatru”. Za Pupovca je Anušić dodatno još kazao da mu je “rok trajanja davno istekao”. “Pupovac je iznosio laži o meni i to ne bilo gdje, nego u sjedištu SANU-a u Beogradu”, rekao je Anušić.

Andrej Plenković je tada telefonski nazvao Anušića da bi mu rekao da njegove izjave “nisu dobrodošle”.

Sad i Pupovac, kao koalicijski partner, prihvaća Anušića i pomirljivo kaže kako on i Anušić “nisu uvijek bili na istoj valnoj duljini”.

Brojne su sad pretpostavke analitičara, a najviše se spekulira s tim da se Plenković na ovaj način samo želi riješiti Anušića, pacificirati ga i kasnije ukloniti kao nebitnog.

Poznata je rečenica iz filma “Kum”, “drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže”: Ta izreka se izvorno pripisuje Sun Tzuu. Anušić može bitno ojačati Plenkovićevu vladu – ali može na kraju ispasti i žrtveno janje. Ono što mora raditi je – paziti na leđa. Jer tamo gdje je do sad bio, leđa su mu čuvali njegovi ljudi. Sad kad je u vladi, imat će iza leđa mnogo onih koji bi mu mogli i raditi o (političkoj) glavi.

M. Holjevac