NOVI DETALJI O PRESUDI: ZAŠTO SAMO 30 dana za zločin iz mržnje, nanošenje tjelesnih ozljeda, izazivanje nesreće u pijanom stanju?

foto: Ilustracija / danica.hr

Zločin iz mržnje, nanošenje fizičkih ozljeda, fizički napad na dvoje ljudi, i izazivanje prometne nesreće u pijanom stanju – za sve to skupa 30 dana zatvora?

Prije dva dana smo javili o presudi Ljubiši P. (33) iz Gline koji je izazvao prometnu nesreću zabivši se u traktor kojim je upravljao Stevo 4. kolovoza prošle godine, dan uoči obilježavanja “Oluje”.

Sad se doznaju novi detalji. Ljubiša P. (33), s prebivalištem u Srbiji, boravištem u Glini i adresom u Njemačkoj osuđen je na 30 dana zatvora zbog – prekršaja, iako je izazvao prometnu nesreću, odbio alkotest, napao fizički dvoje ljudi, i jednog ozlijedio. Usto, psovao im je ustašku majku.

Sutkinja Općinskog suda u Đakovu, Stalne službe u Našicama, Jasminka Kukuljević pri odmjeravanju kazne za drsko ponašanje na javnom mjestu uzela je u obzir “zapanjujuću količinu mržnje i nacionalne nesnošljivosti koju je kao vrlo mlada osoba, ničim izazvan iskaljivao na svjedocima, nepoznatim, znatno starijim osobama koje su se zatekle na cesti, jedna kao vozač i sudionik prometne nesreće, a druga kao očevidac, na koje je bez ikakvog povoda i razloga bjesnio, grubo ih vrijeđao i psovao im „majku ustašku“ – dan uoči sjećanja na najsjajniju pobjedu našega naroda u Domovinskom ratu…”.

Sutkinja je ocijenila da se kod okrivljenika jedino bezuvjetnom kaznom zatvora može postići svrha da ubuduće ne čini ovakve prekršaje, izrazi se društveni prijekor zbog počinjenog prekršaja i utječe na svijest građana o povredi javnog poretka i društvenih vrijednosti te pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Kazna mu je s obzirom na težinu prekršaja, visoki stupanj verbalne i fizičke agresivnosti, upornost i posljedice odmjerena u najduže propisanom trajanju, jer je sutkinja ocijenila da se jedino takvom kaznom može utjecati na okrivljenika da shvati društvenu neprihvatljivost svoga ponašanja. Nesreća se dogodila između Stipanovaca i Vukojevaca 4. kolovoza 2022. kad je automobil kojim je upravljao Ljubiša P. naletio na traktor.

Policija ga je nakon incidenta odmah uhitila te je dan proveo u pritvoru, pa mu ostaje za odslužiti još 29 dana. On je sve poricao, ali je odbio alkotest i nije htio reći je li išta pio. No, teretili su ga iskazi Steve i svjedoka Nenada.

Stevo je rekao kako je vozio traktor te je u jednom trenutku osjetio “osjetio snažan udarac u stražnji desni kotač, od kojega je poskočio u kabini i nakon toga se zaustavio”. Osobni automobil završio je u desnom odvodnom kanalu, 30-ak metara iza njega.

Mladić ga je, kaže, tada počeo vrijeđati i psovati mu ustašku majku jer je na šilterici njegove kape vidio malu zastavicu RH.

“Vikao je na mene i Nenada da nam je*e mater ustašku, da će biti opet Oluja i da će nas sve spaliti. Potom me je šakom udario po ramenu i licu. Udario je i Nenada koji je pao u odvodni kanal kraj ceste.

Vikao je i na policiju i psovao ih pa je tražio da odmah zovu hitnu jer je tu trudna Srpkinja. Kad je hitna stigla, doktorica je pitala tko je trudan, a obje djevojke koje su bile s njim u autu su rekle da one nisu.

Uspio sam cijelo vrijeme ostati sabran i ne dati se isprovocirati, tako da mladiću nisam uzvratio na vrijeđanje i psovke, ali me je sve duboko uznemirilo jer mi je brat poginuo 1991. u Tenji“, rekao je Stevo kojem je “utvrđena kontuzija desnog ramena i donje usnice”.

Za sad nije poznato hoće li Ljubiši biti suđeno i za – sve ostalo, osim “drskog ponašanja na javnom mjestu”, a što uključuje više kaznenih djela. I, naravno, moramo se zapitati kako bi prošao Hrvat da je to uradio – Srbinu, a naročito ako bi to bilo u Srbiji.