U HNK održan koncert sjećanja na nevine žrtve Vukovara i Škabrnje –da se ne zaboravi!

Ono što osobito raduje je činjenica da je na koncertu bio nazočan i veliki broj mladih, naročito učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, za koje je to, kako su nam rekli, na određeni bio i svojevrsni „sat povijesti“...

Pred prepunim atrijem Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, u četvrtak, 16. studenoga, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, održan je tradicionalni Svečani koncert „Vukovaru i Škabrnji, s ljubavlju“.

Na taj način željelo se još jednom podsjetiti na strašnu nepravdu i strašne muke koje su tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata proživljavali branitelji, ali i civili u ovim simbolima junačke borbe za slobodu. Također je ponovljeno da je žalosno i jadno što još nitko, poglavito od naredbodavaca nije odgovarao za masovne zločine, koji se nikada neće i ne smiju zaboraviti.

Sjećajući se svih žrtava i odajući im dostojnu zahvalnost, predstavnici braniteljskih udruga, među kojima su bili Željko Baća, Ivica Matošević, inicijator i organizator ovog skupa Mladen Pavković, Vjekoslav Pandurić, a poglavito Nenad Križić, pomoćnik Ministra hrvatskih branitelja, ali i drugi, istaknuli su da se 18-ti studeni, dan ponosa i slave, mora obilježavati i diljem Hrvatske, u svim većim gradovima i mjestima, ali i u hrvatskim veleposlanstvima u svijetu.

Ono što osobito raduje je činjenica da je na koncertu bio nazočan i veliki broj mladih, naročito učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, za koje je to, kako su nam rekli, na određeni bio i svojevrsni „sat povijesti“.

U glazbenom dijelu programa s domoljubnim pjesmama nastupali su: Zbor Opere HNK Zagreb, TS Gazde, Boris Novković, Ivica Pepelko, Toni Eterović, Željka Marinović, Mladen Kvesić, Mirko Švenda Žiga, ali i Plesni zbor „Zagrepčanke i dečki“. Voditeljica je bila Lejdi Oreb.
Koncert ponosa i slave, ali i sjećanja na nevine hrvatske žrtve, kojem su bili nazočni i posjetitelji i iz drugih gradova Lijepe naše, organizirali su: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata RH – Podružnica Grada Zagreba, Udruga branitelja Domovinskog rata 145. brigade HV i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“.

N.K.