FOTO: OPAKE TAJNE RESTORANA NA KNINSKOJ TVRĐAVI…

tadašnja saborska zastupnica Josipa Rimac tom je prilikom istaknula kako je otvaranje preuređenog restorana uvertira u provedbu 25 milijuna eura vrijednog EU programa integrirane fizičke , gospodarske i socijalne regeneracije koji predviđa brojne nove sadržaje na tvrđavi koja bi trebala postati nositelj kninskog turističkog razvoja ( do dan danas ni jedan euro iz tog programa nije stigao u blagajnu Knina )....

restoran na kninskoj tvrđavi-foto-facebook

PRIOPĆENJE U CIJELOSTI: Na kninskoj tvrđavi postoji restoran znakovitog imena Tvrđava.  Restoran u vlasništvu Kninskog muzeja bio je iznajmljen privatnoj poduzetnici koja je restoran na zadovoljstvo Muzeja i posjetitelja uspješno vodila. A onda se umiješala politika…

UZVANICI-foto-facebook-Bila je tu i gradonačelnica Vodica i mnogi drugi

Nastavno na priopćenje vijećnika iz Knina , nekoliko popratnih događanja i  važnih detalja sa otvaranja tog restorana.

Skradinski gradonačelnik i današnji predsjednik županijskog HDZ Nediljko Dujić-desno na foto-Facebook

Istaknuli su kako je otvaranje preuređenog restorana uvertira u provedbu 25 milijuna eura vrijednog EU Programa integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije koji predviđa brojne sadržaje na tvrđavi koja bi trebala postati nositelj kninskog turističkog razvoja, a samim tim, rekla je Rimac- bi trebala postati nositelj kninskog turističkog razvoja.Za uređenje izgleda i interijera odgovoran je bio kninski arhitekt Milan Zoričić.

Preuređeni restoran na kninskoj tvrđavi svečano je otvoren 06.03.2016, a među brojnim uzvanicima, bili su i šibenski i skradinski gradonačelnik, Željko Burić i Nediljko Dujić, kao i bivša kninska gradonačelnica, tada saborska zastupnica, Josipa Rimac koja je kao zastupnica “morala nazočiti” te je stigla na otvaranje restorana,  tadašnjii gradonačelnik Knina Nikola Blažević-Foto-facebook

Sa privatnom poduzetnicom raskinut je ugovor i restoran je dan u najam gradskom poduzeću Upravitelj koje se bavi upravljanjem i održavanjem zgrada, gdje je netom prije smijenjen dugogodišnji direktor poduzeća i doveden novi. Restoran ne radi nekoliko mjeseci jer se krenulo u uređenje interijera restorana koje s nepoznatim iznosom novca financira Grad Knin.

Josipa Rimac-otvaranje restorana Tvrđava-Preuređen restoran na kninskoj tvrđavi- Josipa Rimac nije mogla propustiti da to otvorenje prođe bez nje-tadašnja saborska zastupnica Josipa Rimac tom je prilikom istaknula kako je otvaranje preuređenog restorana uvertira u provedbu 25 milijuna eura vrijednog EU programa integrirane fizičke , gospodarske i socijalne regeneracije koji predviđa brojne nove sadržaje na tvrđavi koja bi trebala postati nositelj kninskog turističkog razvoja ( do dan danas ni jedan euro iz tog programa nije stigao u blagajnu Knina )-pišu kninski vijećnici. Foto-otvaranje restorana na kninskoj tvrđavi 06.03.2016-foto-facebook
  1. ožujka 2016. godine restoran je svečano otvoren uz nazočnost uglednih gostiju iz naše županije a tadašnja saborska zastupnica Josipa Rimac tom je prilikom istaknula kako je otvaranje preuređenog restorana uvertira u provedbu 25 milijuna eura vrijednog EU programa integrirane fizičke , gospodarske i socijalne regeneracije koji predviđa brojne nove sadržaje na tvrđavi koja bi trebala postati nositelj kninskog turističkog razvoja ( do dan danas ni jedan euro iz tog programa nije stigao u blagajnu Knina ).

Restoran posluje kako tako, a onda 2017. godine mijenja se politička garnitura na vlasti u gradu Kninu, umjesto stranačkog dolazi nezavisni gradonačelnik. 1. siječnja 2018. godine stupaju na snagu nova fiskalna pravila o porezu na dohodak kojim sav porez na dohodak ide jedinicama lokalne samouprave, čime se izvorni prihodi Grada Knina povećavaju za 100 % za iznos od 19.300.000 kuna.  Prvim rebalansom gradskog proračuna gradonačelnik predlaže uređenje kuhinje u restoranu Tvrđava i predlaže stavke za tu namjenu. 69.900 kuna za izradu studije izvedivosti i CBA analize za projekt uređenja restorana Tvrđava, 35.000 kuna za usluge statističara za vizualni pregled i mišljenje o stanju objekta, 200.000 kuna za radove na uređenju kuhinje restorana Tvrđava, 370.000 kuna za nabavku kuhinjske opreme, 50.000 kuna za usluge osmišljavanja i izrade jelovnika za restoran  i 48.000 kuna za restoranske usluge ( reprezentacija ), što sve skupa iznosi 766.000 kuna. Poslušna  koalicija sastavljena od  vijećnika HDZ-a, SDP-a, SDSS-a i HDS-a uredno diže ruku za takav rebalans.

  1. studenog 2018. godine u svečanoj dvorani na kninskoj tvrđavi predstavljen je projekt „ Osposobljavanjem za bolje sutra“. Nositelj projekta vrijednog 1. 200.000 kuna financiranog iz fondova Europske unije je Udruga za obrazovanje i znanost Scienta populo koju vodi koliko mi znamo supruga gradonačelnika Knina, a čiji je član do 12. srpnja 2017. godine bio i gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić. Partneri udruge Scienta populo u realizaciji navedenog projekta su  Grad Knin i Liga protiv raka Drniša. U okviru projekta planira se obučiti 15 korisnika za menadžere hrane i pića, kuhare i specijaliste za catering i konobare, a sve pod motom Knin = gastro destinacija. Svi sudionici i gosti konferencije cca 70-ak osoba mogli su se uvjeriti u specijalitete napravljene u novoj kuhinji restorana Tvrđava od pršuta i sira do raznih domaćih specijaliteta od variva.

Na jednom gradskom portalu objavljen je poziv svim zainteresiranim da se do srijede, 27. veljače 2019. godine mogu prijaviti na edukaciju za kuhare i konobare koja se provodi u okviru projekta „ Osposobljavanjem za bolje sutra „ udruge Scientia populo. Na edukaciju će biti primljeno ukupno šest kuhara i pet konobara, a održat će se u restoranu na tvrđavi. Edukaciju će voditi renomirani kuhari i menadžeri hrane i pića, a svi sudionici na kraju će dobiti certifikat koji će biti upisan u radnu knjižicu. Cilj edukacije je polaznike obučiti za menadžere hrane i pića, kuhare te specijaliste za catering i konobare, a sve pod motom „ Knin = gastro destinacija „.

U međuvremenu je gradonačelnik kao jedini član skupštine poduzeća Upravitelj izmijenio članak statuta poduzeća koji je regulirao izbor direktora na način da je novi članak statuta dopuštao da direktor poduzeća može biti osoba s školskom spremom prvostupnika i jednom godinom radnog iskustva, te je proveden natječaj i izabran novi direktor poduzeća.

Najam restorana Tvrđava od strane poduzeća Upravitelj istekao je 31. siječnja  2019. godine. Muzej Grada Knina do danas nije dobio ključ od restorana Tvrđava, niti zna što je sa restoranom.  Vidimo kako udruga Scienta populo poziva na edukaciju u restoran Tvrđava, a vlasnik restorana Muzej grada Knina o tome ne zna ništa, odnosno ne raspolaže sa restoranom čiji je najam istekao 31. siječnja 2019. godine.

Kao izabrani vijećnici od strane građana grada Knina moramo postaviti neka pitanja gradonačelniku koji se stalno trsi kako je njegova uprava transparentna.

Je li moguće da je Grad Knin pogodovao jednoj udruzi u ostvarenju njenog projekta „ Knin = gastro destinacija „ te uložio 766.000 kuna novca poreznih  obveznika grada Knina u uređenje kuhinje restorana Tvrđava ?

Što je danas, 28. veljače 2019. godine sa restoranom Tvrđava, pošto je istekao najam poduzeća Upravitelj ?  Je li restoran radi ? Pod kojom firmom i na koji način radi ako mu je istekao najam ?  Tko je mimo vlasnika prostora Muzeja grada Knina restoran nakon 31. 1. 2019. iznajmio ? Kome je restoran iznajmljen, i tko je sad u restoranu ? Što je sa zaposlenicima restorana Tvrđava ?    Što će biti sa restoranom Tvrđava?  Na koji način udruga Scienta populo misli ostvariti svoju edukaciju u restoranu, kojem je istekao najam i nije raspisan novi natječaj ?  Je li udruga Scientia populo u ilegalnom najmu restorana Tvrđava ?  Je li bilo pametnije novac poreznih obveznika u iznosu od 766.000 kuna uložiti u obnovu kuhinje i praktikuma za konobare u SSŠ Kralja Zvonimira u Kninu gdje se učenici osposobljavaju za kvalificirane kuhare i konobare ?

Jeste li se gospodine gradonačelniče počeli ponašati kao šerif grada Knina ?

Kako drugačije objasniti ovo  Vaše ponašanje oko restorana Tvrđava i poduzeća Upravitelj, te naročito Vašeg ponašanja na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Knina  koja je sazvana protivno Poslovniku o radu Gradskog vijeća i gdje ste Vi bez odobrenja predsjednice Gradskog vijeća uzeli riječ i objasnili kako će te ubuduće pozivati vijećnike Gradskog vijeća na sjednice.  Moramo Vas upozoriti gradonačelniče kako Vi ne sazivate sjednice Gradskog vijeća nego ih saziva predsjednica Gradskog vijeća i jedino ona sukladno Poslovniku određuje na koji način će se vijećnici pozivati na sjednicu. Vi  sa svojim zamjenicima samo ste gost na tim sjednicama i molimo Vas da se tako ubuduće i ponašate , a ne da zlorabite to što je predsjednica Gradskog vijeća sa Vaše liste, stoji u priopćenju koje su potpisali Kninski vijećnici…

VIJEĆNICA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA KNINA   –    Marija Ćurić

VIJEĆNIK U SKUPŠTINI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE – Tomislav Čolak

D.K.