PETICIJA: Antun Gustav Matoš nije na prodaju

Čitava kulturna javnost šokirana ovrhom nad Matoševom kućom zakazanom za 16. siječnja...

U srijedu 16. siječnja 2019. sprema se bubnjar, po nalogu Matice hrvatske, oglasiti prodaju rodne kuće hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku.

Matica hrvatska, utemeljena 1842., obvezala se hrvatskomu narodu okupljati kulturne djelatnike i sve koji su spremni ostvarivati njezinu svrhu i zadaće; promicati narodni i kulturni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva.

Zato tražimo odgovor na pitanje za čiji interes Matica hrvatska tom skandaloznom prodajom oglašava svoj i bankrot hrvatske kulture. Svi mi koji doživljavamo Maticu kao majku hrvatsku hoćemo znati čemu taj mećehinski odnos prema našemu AGM-u i hrvatskomu Srijemu.

Matica hrvatska zdravom razumu neshvatljivim postupcima – nakon što se odrekla Matoševe rodne kuće kojoj je bila vlasnik , i na kojoj je spomen-ploča posvećena kako Matošu tako i Matici hrvatskoj – na javnoj dražbi prodaje, što je nazabilježeno u europskoj povijesti kulturnih ustanova, rodnu kuću Matoševu u namjeri da ga iz Tovarnika iskorijeni. To nije pošlo za rukom ni srpsko-crnogorskim barbarima, koji su u jesen 1991. metkom u potiljak propucali njegovo brončano poprsje kao najsnažniji simbol hrvatske kulture i državotvorne misli u tada okupiranome Tovarniku, pa ne će ni Matici hrvatskoj.

Ujedno pozivamo časno članstvo Matice hrvatske da zahtijeva opoziv milijunskim aferama opterećeno vodstvo što je podrobno opisano u Prijedlogu za pokretanjeizvanrednog postupka ocjene zakonitosti rada i odgovornosti glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića te ocjene zakonitosti rada udruge „Matica hrvatska“.

Mi, potpisnici ove peticije, od nekoć ugledne Matice hrvatske zahtijevamo da odmah, zbog ogromne materijalne štete prouzročene Odboru za izgradnju Kuće A. G. Matoša te nesagledive štete hrvatskim legitimnim i legalnim kulturnim interesima, obustavi sve rušilačke postupke koje već petnaest godina iz obijesti vodi protiv Društva Antuna Gustava Matoša, vlasnika Matoševe rodne kuće i nositelja njezine izvanredno osmišljene obnove i izgradnje.

Odlučni da se suprotstavimo svim rušiteljima Matoševe rodne kuće, kako onima u Matici hrvatskoj tako i onima izvan nje, poručujemo – Dok je nas, bit će i Kroacije

Svojim potpisom na ovu peticiju, spasimo Antuna Gustava Matoša od – Matice hrvatske!

PETICIJU POTPISATI-OVDJE


Vezane vijesti;

Prvorazredni kulturni skandal – Matoševa kuća u Tovarniku će biti prodana na javnoj dražbi…PETICIJU POTPISATI-OVDJE