PISMO HRVATSKIM EU PARLAMENTARCIMA: OD PADA BERLINSKOG ZIDA 9. STUDENOG 1989. GODINE ,OVAKVE CENZURE U HRVATSKOJ NIJE BILO

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, te pravo zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja , primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice...

Stravična cenzura slobode govora i pisanja i izjašnjavanja u Hrvatskoj
Poštovana g Ruža Tomašić obraćam se vama kao našoj zastupnici u EU Parlamentu i kao podpredsjednici Odbora za ljudska prava u EU Parlamentu zbog kršenja osnovnog ljudskog prava na slobodu govora i izražavanja od strane Facebooka.
Na svom blogu objavila sam slijedeći članak o tom problemu. Naime to blokiranje korisnika izmaklo je svakoj kontroli .pa se blokira za sve i svašta ,u većini slučajeva neopravdano. Ne samo nas obične male korisnike ,već i portale koji imaju i po desetke tisuća čitatelja.Obratila sam vam se putem vaše FB stranice između dva blokiranja ,i kako sam i sada u blokadi moram ovako putem maila.

OD PADA BERLINSKOG ZIDA 9 STUDENOG 1989 GODINE  ,OVAKVE CENZURE U HRVATSKOJ NIJE BILO

Iako je Facebook privatna kompanija svoja interna pravila mora uskladiti sa Poveljom UN  i EU KONVENCIJOM O LJUDSKIM PRAVIMA

  • OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA

Usvojena na Skupštini Ujedinjenih naroda po Rezoluciji Vijeća sigurnosti 217/ III od 10 prosinca 1948 godine.

ČLANAK 19

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, te pravo zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja , primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice. 

Europska konvencija o ljudskim pravima Vijeća Europe članak 10.istovjetan je sa člankom 19.Povelje UN.

I ne samo Povelju UN i EU konvenciju ,nego i Ustav RH ,jer se radi o hrvatskim državljanima

Ustav RH- 

Ustav RH- Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda

1.ZAJEDNIČKE ODREDBE

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Facebook se postavio kao vrhovni svjetski arbitar, čak i iznad UN. Krši Povelju UN o ljudskim pravima i slobodu govora koju je Skupština UN usvojila još 1948.godine.

Članak 19 kaže da sloboda govora obuhvaća sve medije bez obzira na državne granice,a to FB ne poštuje. Privatna tvrtka iznad UN-ove Svjetske organizacije?

Što FB radi za sebe? Postoji li velika zloporaba moći unutar same tvrtke?

Je li to pravo pitanje?

Jesu li neki ljudi unutar FB-a preuzeli ulogu svjetskog policajca?

Neozbiljno brisanje postova i blokiranje. Uveli su automatizam i registraciju korisnika kao instrument! Naravno, postoji privatno čišćenje između korisnika !!! FB vrijeme je uključeno u poremećaje korisnika i kao društvena mreža stvara veliku situaciju u sukobu umjesto da se pridruži ljudima! A to bi trebalo prestati!

Mnogi su blokirani i oni koji nisu kršili pravila Facebooka uslijed automatizirane prijave,bez mogućnosti  obrane! Facebook je i tužitelj i sudac ,a obrana ne postoji!? To nisu uzusi u demokratskom svijetu,gdje svatko ima zajamčeno pravo na prigovor  i obranu!

 Nadam se da ćete moći postaviti pitanje opravdanosti ovakvog samovoljnog ponašanja Facebooka. Napominjem da sam se istim pismom obratila i tajništvu Predsjednika .Vijeća EU
Unaprijed vam se zahvaljujem ,sa poštovanjem!

Pismo napisala/Lilli Benčik


Poziv svima

Poštovani- Pozivamo vas- da svi vi koji ste bili ili ste sad blokirani na društvenim mrežama(posebice na Facebooku) žurno šaljete e-mailove i pisma našim EU parlamentarcima kao i EU šefovima i Vladi RH-koji MORAJU po zakonu o slobodi govora i izjašnjavanja promptno uputiti oštre reakcije privatnoj tvrtki Facebook, koja MORA poštivati demokratske standarde slobode govora, pisanja i izjašnjavanja danas u 21. stoljeću, jer ovakva cenzura koja se sad (odnedavno) nakon sramotne presude u Hagu, haškom uzniku pok. generalu Slobodanu Praljku događa, nije se događala ni u najmračnijim godinama totalitarističkih i komunističkih režima.

Braniteljski portal