Podignuta optužnica: Saucha i Zeljko suočeni sa zatvorskim kaznama zbog zlouporabe položaja i krivotvorenje isprava

Uskok Sauchu tereti i da je tijekom srpnja 2013. "od zaposlenice Vlade" zatražio da se na račun Sandre Zeljko isplati novac za prekovremene sate, "iako je znao da za takvu isplatu nema osnove"...

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon gotovo godinu dana od izbijanja afere Dnevnice, USKOK je podignuo optužnicu protiv saborskog zastupnika Tomislava Sauche, nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Optužnica je podignuta i protiv Sandre Zeljko, bivše tajnice Vladi

U optužnici koju je Uskok u petak podigao protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko oni se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio detalje optužnice ‘teške’ gotovo milijun kuna.

Link na optužnicu-Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika

Tužiteljstvo tvrdi da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade ovlašten za putne naloge i račune za službena putovanja “u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi” za sebe i Zeljko od nje tražio da izradi putne naloge za posebne premijerove savjetnike i zaposlenike njegova ureda “te je potom nalagao da se u gotovini iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica”.

Saucha bi potpisivao naloge koje je Zeljko potom dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica, “iako su znali da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima imenovanih osoba”.

Tako je, tvrdi Uskok, sukladno Sauchinim uputama Zeljko izradila ukupno “125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade” čiji su ih službenici, “u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica”.

Zeljko je preuzimala novac i potom ga, po tvrdnjama tužiteljstva, dijelila sa Sauchom pri čemu je on “potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako su znali da to nije odgovaralo istini”.

Na taj su način međusobno podijelili 590 tisuća kuna, tvrdi Uskok, a u optužnici navode da je Zeljko s izvlačenjem novca nastavila i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Uskok tvrdi da je kao administrativna tajnica predsjednika Vlade Milanovića, od ožujka 2016. do veljače 2017. izradila ukupno 66 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo zaposlenika Vlade s neistinitim podacima o osobama koje trebaju službeno otputovati.

Tako sačinjene putne naloge Zeljko je “potpisivala imitirajući stvarne potpise predstojnika Ureda predsjednika Vlade” te ih je potom dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske čiji su ih službenici isplatili u gotovini “ne sumnjajući u istinitost dostavljenih putnih naloga i u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja”.

Na taj je način, tvrdi Uskok Zeljko zaradila još 350 tisuća kuna.

Uskok Sauchu tereti i da je tijekom srpnja 2013. “od zaposlenice Vlade” zatražio da se na račun Sandre Zeljko isplati novac za prekovremene sate, “iako je znao da za takvu isplatu nema osnove”.

Kako bi omogućio provedbu neosnovane isplate novca iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u korist II. okr., I. okr. je naložio da se izradi i kao naručitelj je potpisao Ugovor o djelu u kojem su neistinito navedeni poslovi za obavljanje kojih se zaključuje Ugovor o djelu, te da se za iste isplaćuje neto naknada od 4.300,00 kuna. Tako sačinjeni Ugovor o djelu je dostavljen Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, koji je izvršio uplatu iznosa od 4.300,00 kuna u korist zaposlenice Vlade RH, koja je potom taj novac po daljnjoj uputi I. okr. i II. okr. uplatila u korist tekućeg računa majke drugookrivljene. Na opisani način I. okr. je II. okr. pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 4.300,00 kuna, dok je Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za iznos od 8.615,24 kune, navodi se u podignutoj optužnici.

B.P./I.V.