SVJEDOKINJA NA SUDU DEMANTIRALA HRVATE U ZAMBIJI: “BILI SU U KONGU! Vidjela sam ih na graničnom prijelazu”

Danas je nastavljeno suđenje pred Visokim kaznenim sudom u Ndoli hrvatskim državljanima optuženim za pokušaj trgovine djecom. S njima su i prevoditelj Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu, odvjetnici i drugi tajnik veleposlanstva RH u Pretoriji Dario Klasić.

Državni tužitelj od sutkinje Mary Mulanda je tražio da se skupa s osam Hrvata na istoj optužnici nađu i Steven Mulija, 43-godišnji ugostiteljski djelatnik iz DR Konga koji živi u Zambiji, a za kojeg je smatra da je mozak operacije posvajanja, te 36-godišnja Gloria Sakulenga, viša imigracijska službenica. Sud je to odobrio, a svih 10 optuženih izjasnilo se da nisu krivi.

Optuženi su za kazneno djelo pokušaja trgovine djecom unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. Svaka točka optužnice vezana je uz jedno posvojeno dijete. U točki jedan tako se navodi da je Mulija u razdoblju od 2. do 7. prosinca zajedno s još nepoznatim osobama pokušao trgovati jednim djetetom unutar granica Zambije i to u svrhu iskorištavanja.

U istom razdoblju, navodi se u drugoj, trećoj i četvrtoj točki optužnice, pokušao je trgovati i s drugom djecom u svrhu iskorištavanja.

Prvo je svjedočila imigracijska službenica Precious Nkamba koja je radila na graničnom prijelazu u mjestu Sakania na jugu Demokratske Republike Kongo.

Svjedokinja Nkamba rekla je sudu da je viša imigracijska službenica Gloria Sondoya Sakulenga bila svjesna da su optuženi Hrvati u svoju domovinu htjeli otići preko Međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli u Zambiji.

Nkamba je potvrdila da su Hrvati koje je vidjela na granici oni koji su danas na sudu.

Svjedokinja je rekla i da su Hrvati uza se imali putovnice i rodne listove djece koju su željeli posvojiti.

Kako je rekla Nkamba, predstavnik kongoanskog konzulata imena Ntumba došao je iz Demokratske Republike Kongo s optuženim Hrvatima i djecom koju su oni htjeli posvojiti.

Svi su zajedno stigli do graničnog prijelaza u Sakaniji, a Ntumba se vratio u DR Kongo nakon što je Hrvatima i djeci odobrio prijelaz granice.

Hrvati i djeca ušla su u Zambiju nakon što je svjedokinja Precious Nkamba nazvala višu imigracijsku službenicu Gloriju Sondoyju Sakulengu u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe.

Rekla je da je 5. prosinca prošle godine srela muškarca po imenu Ntumba iz kongoanskog veleposlanstva.

“Došao je u ured i spomenuo da ide na kongoansku stranu. Rekao mi je da ide u Kongo po neke ljude koji su u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe”, rekla je na sudu.

“Putem WhatsAppa su mi proslijeđene putovnice, papiri za usvajanje i ovjerene kopije matičnih knjiga”, opisala je Nkandu. Ntumba se kasnije vratio s dokumentima i djecom.

Rekao je da su roditelji već u Ndoli i čekaju djecu. Skenirala je putovnice i odobrila mu prolaz.

Navodi da djecu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su maloljetna i s diplomatom. Sudu je predočila dječje putovnice i dokumente o njihovu posvojenju.

Svjedokinja je rekla da je Sakulenga bila svjesna da Hrvati i djeca dolaze te da zemlju planiraju napustiti preko te zračne luke.

Sakulenda je dodala da su Hrvati imali dokumentaciju za posvajanje kada su stigli na granični prijelaz u Sakaniji na jugu Demokratske Republike Kongo.

Obrana je svjedokinju Precious Nkambu pitala radi li još na istom graničnom prijelazu, a Nkamba je odgovorila da je suspendirana.

Svjedokinju su ispitali i odvjetnici Hrvata. “Kao imigracijski službenik, nakon što mi se pošalju dokumenti, nisam dužna istraživati ​​dokumente”, rekla je. Ona trenutno ne radi jer je suspendirana.

Suđenje se nastavlja sutra.