Tolušić: Uskoro kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode…Zna li Tolušić koliko u Hrvatskoj ima krava, koza i ovaca? Izvoz možda za omanje selo u Kini ili!?

Izvor foto: Ministarstvo poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić domaćin je službenog posjeta delegacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu. Kineska delegacija boravi u Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 19. lipnja 2019. godine…

Danas je u Vladi RH održan sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem koji je naglasio kako i ovaj ministarski susret s kineskom stranom, nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj u travnju ove godine, pokazuje unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine, koje su, kako je kineski premijer naglasio u Zagrebu, ušle u “dijamantno razdoblje” suradnje.

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko-kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

“Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima”, rekao je kineski ministar Han Changfu.

Kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata toga tržišta hrvatskim izvoznicima, izvijestio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić…

Procedura za omogućavanje izvoza hrvatskim mliječnih proizvoda u Kinu je u završnoj fazi te se nadamo da bi izvoz mogao započeti krajem godine, rekao je Tomislav Tolušić nakon sastanka u Vladi s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Hanom Changfuom, na kojemu je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tolušić je rekao da je proces dobivanja izvoznih dozvola trajao pet godina te da Hrvatska u budućnosti želi izbjeći tako dugo razdoblje, jer je zainteresirana za izvoz pilećeg i svinjskog mesa, svježe i smrznute tune i drugih proizvoda.

“Želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i zato trebamo kineske izvozne dozvole”, rekao je Tolušić.

“Drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede to shvaća i da će nam pomoći”, dodao je.

Najavio je da će do kraja godine Kinezi snimiti promotivni film o hrvatskim prehrambenim proizvodima koji će se prikazivati na tamošnjim TV kanalima i pomoći njihovoj promociji na kineskom tržištu.

Bilo bi jako dobro da na snimanju promo filma uvezemo nekoliko stotina tisuća, krava, koza i ovaca na nekoliko dana, pa da kinezi stvarno pomisle da Hrvatska raspolaže sa respektabilnim brojem stoke koja hrvatskoj može omogućiti izvoz mliječnih proizvoda i to ni manje ni više već za Kinu, koja ima preko milijardu stanovnika. Da nije smiješno bilo bi jako žalosno. Ali tko zna, možda ministar Tolušić računa i na virtualne krave, koze i ovce pa ih ubaci u taj promo film. Slavonija nam je prazna. Lika nam je postala zelena pustinja bez stoke i ljudi. Velebitski pašnjaci nasušno čekaju krave i ostalu stoku za proizvodnju mliječnih proizvoda. I tako redom.

Han Changfu oduševljen prijemom u Hrvatskoj

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko- kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

“Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a, s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima”, rekao je Changfu. Naglasio je da je oduševljen prijemom u Hrvatskoj.

Dodao je kako uskoro očekuje dolazak hrvatskih mliječnih proizvoda na kinesko tržište te najavio medijsku promociju tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

Zanimljivo je bilo primijetiti da se o Uljaniku nije ništa govorilo,(ili ova tema nije za ovog kineskog ministra!?) kao ni o 3 maju. O brodogradilištima u koje su već ulazili kinezi, ali se danas to nije spominjalo na zajedničkoj presici dvojice ministara Kine i Hrvatske.

Još samo za kraj, ostaje pitanje svih pitanja; Zna li ministar Tolušić koliko u Hrvatskoj ima krava, koza i ovaca? Izvoz možda za omanje selo u Kini ili!?

H/M.M.