Trump: nastavit ćemo prodavati američke proizvode Huaweiju…

SAD će Huaweiju nastaviti prodavati svoje proizvode...

Na sastanku zemalja članica skupine G20, koji se upravo održava u Osaki, američki predsjednik Donald Trump je održao presicu na kojoj je odgovarao na pitanja novinara…

Nama najzanimljivija tema bio je, naravno, američko-kineski trgovinski rat, koji se, izgleda, polako smiruje. Nakon što je Trump odustao od novog najavljenog paketa carina na kinesku robu u vrijednosti od 350 milijardi dolara, na pitanje novinara o Huaweiju najavio je svojevrsnu promjenu politike.

Prema njegovim riječima izgovorenim na presici, SAD će Huaweiju nastaviti prodavati svoje proizvode, što upućuje na smirivanje tenzija do konačnog dogovora. Sada je i vrapcima jasno da je cijela halabuka bila podignuta zbog trgovinskog rata, a ne „nacionalne sigurnosti“, te da je Huawei samo jedan faktor u pregovorima.

Naglasak na prodaju američkih proizvoda Huaweiju upućuje na zaključak da je lobiranje američkih kompanija koje su već počele trpjeti štetu bio uspješan, a među njima su Google, Qualcomm, Microsoft, Broadcom, Intel, Verizon i mnoge druge.

U istom kontekstu Trump se osvrnuo i na situaciju sa ZTE-om, koju smo lani također redovito pratili. Pohvalio se kako je ovoj kompaniji naplatio 1,2 milijarde dolara kazne i prisilio ju na promjenu vodstva. Naravno, u međuvremenu su zaboravljene sve optužbe na račun tvrtke, kojoj je glavni „grijeh“ bio kršenje sankcija Iranu.

T.H.