U središtu Zagreba održana kampanja “Sačuvajmo zdravlje dojki”

"Od otprilike 650.000 poziva za mamografiju godišnje, na pregled se odazove oko polovica žena, a kada bi se odazvala i druga polovica još nekoliko stotina života bilo bi spašeno"...

foto/fah

“Sačuvajmo zdravlje dojke”, naziv je kampanje koji je udruga P.I.N.K. organizirala u subotu u središtu Zagreba uz potporu Hrvatske liječničke komore s ciljem upoznavanja javnosti s potrebom redovitom pregleda i samopregleda dojki.

Akcija je započela na Trgu bana Jelačića, s kojeg su sudionici u humanitarnoj šetnji stigli do Cvjetnog trga, gdje je održana modna revija na kojoj su oboljele i liječene žene te žene iz javnog života nosile modele hrvatskih dizajnera.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, a rano otkrivanje bolesti jamči izlječenje u 90 posto slučajeva.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je kako su od velike važnosti za zdravlje žena redoviti pregledi dojki. “Bitno je svim ženama reći – odazovite se na vrijeme, otiđite na pregled i bit ćete zdrave”, rekao je.

Podsjetio je kako se u Hrvatskoj od 2006. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, zahvaljujući kojem se godišnje spasi nekoliko stotina života, no moglo bi i više.

“Od otprilike 650.000 poziva za mamografiju godišnje, na pregled se odazove oko polovica žena, a kada bi se odazvala i druga polovica još nekoliko stotina života bilo bi spašeno”, rekao je Kujundžić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža rekao je kako se nastanak karcinoma dojke ne može spriječiti, ali ga liječnici mogu dovoljno rano otkriti.

“Karcinom dojke se u 90 posto slučajeva može otkriti u fazi kada je liječenje vrlo uspješno i kada je kvaliteta života žena još vrlo visoka”, rekao je dodavši kako je takvim slučajevima petogodišnje preživljenje žena 93 posto.H

A.K.