Ubio hrvatskog branitelja 21-godišnjeg Damira Kovačića na Ovčari? Istražuju Nikolu Dukića (49)

Tijelo ubijenog Damira Kovačića do danas nije pronađeno...

Osnovano se sumnja da je, uz prijetnju oružjem, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade 21-godišnjeg Damira Kovačića…

Temeljem nedavne kaznene prijave Ravnateljstva policije, a zbog sumnje da je u studenom 1991., na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara, usmrtio zarobljenog hrvatskog branitelja Damira Kovačića, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) pokrenulo je istragu protiv 49-godišnjeg osumnjičenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, izvijestilo je tužiteljstvo.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara,  koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Okrivljenika se tereti da je u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika te ih, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe “Jug” tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića, predali pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i “Leva Supoderica”, ratni zarobljenici su autobusima iz vukovarske bolnice prevezeni najprije u kasarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara.

Okrivljenik je  protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija, sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, navodi tužiteljstvo.

Osnovano se sumnja da je, uz prijetnju oružjem, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade 21-godišnjeg Damira Kovačića, kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame, koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ga usmrtio ispalivši u njega tri hica iz vatrenog oružja.

Tijelo ubijenog Damira Kovačića do danas nije pronađeno.H

D.K.