UDRUGA VETERANA HRM: Obilježavanje dana obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade

Do kraja rata na dalmatinskim i ostalim bojišnicama živote je ostavilo 66 pripadnika HRM...

Veterani hrvatske ratne mornarice ove godine svoj dan će obilježiti dosljedno poštujući sve važeće epidemiološke mjere. Izostati će tradicionalna okupljanja i sve druge uobičajene manifestacije. Jedino od čega se ne odustaje je polaganje vijenaca i Svete mise koja će se održati na braniteljskom groblju Lovrinac (14. studenog u 09:00) i na taj način iskazujemo zahvalnost svim svojim poginulim pripadnicima…

Kao što je poznato, Udruga veterana HRM za svoj dan uzela je 15. studeni, jer na taj dan 1991. godine razbijena je vojno-pomorska blokada i oslobođen je najveći dio hrvatskog Jadrana. Tog dana u jutarnjim satima, neprijatelj je sa svojim brodovima koji su se nalazili u bračkom kanalu iz luke napao grad Split. Razorne granate padale su i pravile štetu po cijelom gradu, a uzele su živote dvojice pomoraca, koji su poginuli na trajektu „Vladimir Nazor“. Topničke bitnice hrvatske ratne mornarice uzvratile su paljbu i tada na otvorenoj sceni pred očima velikog broja splićana, bračana i šoltana odvijao se spektakl u vidu prave pomorsko-kopnene bitke.

Kako je bitka odmicala postao je to praznik za oči i uši, trenutak ushićenja, radost za svakog pravog domoljuba. Do tada prepuni samopouzdanja i arogancije, zapovjednici brodova JRM okreću krmu i daju se u bijeg. Nastojali su Bračkim, Neretljanskim i Korčulanskim kanalom izvući se nekažnjeno prema otoku Visu. No, da bi pravda bila zadovoljena, a pobjeda još blistavija pobrinuli su se topnici Pelješca, i Korčule i

bjeguncima pripremili nezaboravan doček. Tako je samo razarač “Split”, bježeći Korčulanskim kanalom bio pogođen od projektila topnika s Privale (otok Korčula) i tako oštećen se vukao prema otoku Visu. Od ostalih brodova koji su se tog dana i noći zatekli u Neretljanskom i Korčulanskom kanalu ukupno je 6 pogođeno a jedan je ostavljen nasukan u uvali Torac na otoku Hvaru.

Poraz, a osobito onaj prvi uvijek je i te kako bolan, zato neprijatelj kao ranjena zvijer angažiranjem i svog ratnog zrakoplovstva, pokušava uzvratiti udarac. Od četiri zrakoplova, koji se pojavljuju u prvom naletu, brački protu-zrakoplovci obaraju dva zrakoplova koji padaju u more.

Razbijanjem neprijateljskih pomorskih snaga i njihovim izbacivanjem iz među-otočkog područja, HRM je izvršila svoju operativno-strategijsku zadaću, odnosno oslobodila najveći dio našeg mora, obale i otoka, te umnogome preokrenula tijek rata. Od tada, a nadamo se više nikada, naša primorska mjesta, a poglavito otoke neće više mučiti pomorske blokade, a brodovi će slobodno ploviti hrvatskim Jadranom. Zbog svega iznesenog, Split i cijela Dalmacija imaju razloga s ponosom se sjećati tih dana.

Ali vrhunac svojih, ne samo sjećanja, već i dubokih ljudskih osjećaja moramo pokloniti onima, koji su svoje živote ugradili u sve naše pobjede. Do kraja rata na dalmatinskim i ostalim bojišnicama živote je ostavilo 66 pripadnika HRM.

Svima njima još jednom – SLAVA I VJEČNO HVALA!

UDRUGA VETERANA HRM

 

M.M.Vezane vijesti; 

Prije točno dvadeset i osam godina, 15. studenog 1991. godine, Jugoslavenska ratna mornarica napala je grad Split…