Vatican News: Zbog koronavirusa prvi put u povijesti u cijeloj Italiji otkazana misna slavlja…Pokopi se smiju održavati samo u uskom krugu obitelji na groblju…

U odredbi Vlade do 3. travnja u cijeloj Italiji otkazuju se civilna i religijska okupljanja, što uključuje i pogrebe. Dosad je to uključivalo samo sjeverni dio zemlje. Crkve i kapele ostaju otvorene za osobnu molitvu...

ANGELUS, VIDEO-PRIJENOS NA TRGU SV. PETRA, 8. OŽUJKA 2020. FOTO: VATICAN MEDIA

Prvi puta u crkvenoj povijesti u cijeloj su Italiji otkazana misna slavlja u javnosti, prenosi Vatican News 9. ožujka…

Prema priopćenju koje je u nedjelju 8. ožujka navečer uputila Talijanska biskupska konferencija, mjere talijanske Vlade objavljene u jutarnjim satima znače da se više ne smiju javno održavati mise ili pogrebni obredi. Te vrlo stroge mjere kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa dušobrižnici, svećenici i vjernici teško su primili, ističe se u priopćenju i poručuje da ih je Crkva prihvatila „samo u želji da podnese svoj dio tereta za zaštitu javnoga zdravlja”.

U odredbi Vlade do 3. travnja u cijeloj Italiji otkazuju se civilna i religijska okupljanja, što uključuje i pogrebe. Dosad je to uključivalo samo sjeverni dio zemlje. Crkve i kapele ostaju otvorene za osobnu molitvu.

„Molim se da vjernici ovu bolnu ali neophodnu odluku prihvate kao izraz naše odgovornosti i solidarnosti za dobro cijeloga društva”, istaknuo je biskup Ivo Muser u pismu kojim je, kao i svi ostali talijanski biskupi, vjernicima svoje Biskupije Bolzano-Bressanone priopćio tu odluku.

Pokopi se smiju održavati samo u uskom krugu obitelji na groblju, a mise zadušnice bit će slavljene naknadno. Susreti po župama i drugim crkvenim ustanovama smiju se održavati samo ako je među okupljenima moguć metar razmaka.

L.K.