VIDEO 5. studenog 1990. – Osnovani legendarni Tigrovi…Bila je to selekcija dobrovoljaca s tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Pod geslom „Za Hrvatsku kao tigar“

Poslije Oluje Tigrovi su sudjelovali u općoj protuofenzivi...Priča o 1. gardijskoj brigadi dio je priče o stvaranju Oružanih snaga RH i nastanku moderne hrvatske države, Republike Hrvatske...

Foto-screenshot

Hrvatska je pokazala svoju vojnu snagu na dva velika mimohoda 1995. i 1997. godine. Prvi je bio poslije oslobodilačke operacije Bljesak, a uoči Oluje…

U drugom mimohodu pobjednička je Hrvatska vojska pokazala najmodernije naoružanje i spremnost za ulazak u vojne saveze. Usponu hrvatskih oružanih snaga znatno je pridonijela legendarna 1. brigada, popularno zvana Tigrovi, koja je 5. studenog 1990. ustrojena u Rakitju kao policijska jedinica za specijalne zadatke.

Bila je to selekcija dobrovoljaca s tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Pod geslom „Za Hrvatsku kao tigar“ njezini su pripadnici sudjelovali u brojnim akcijama diljem Hrvatske, a ustrojem Zbora narodne garde u svibnju 1991. Tigrovi su postali njegova 1. brigada te okosnica stavaranja novih postrojbi Hrvatske vojske.

Tijekom borbi u Istočnoj Slavoniji Tigrovi su kod Iloka uništili prvi neprijateljski tenk u Domovinskom ratu. Potkraj ljeta dio brigade borio se u Pounju da bi se u jesen brigada konačno ujedinila na novljanskom ratištu. Ondje su Tigrovi preuzeli inicijativu i do kraja godine oslobodili dio okupirane Zapadne Slavonije.

Ojačana zarobljenom tehnikom Prva brigada je 1992. poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika pa je do kraja godine oslobođen najjužniji dio Hrvatske. Za Hrvatsku kao Tigar nije bila samo fraza. Slavna je brigada ratovala za Maslenicu, u operaciji Bljesak te u Ljetu ’95 i pobjedničkoj Oluji. Bila je to glavna udarna postrojba koja je trebala deblokirati opkoljeni Bihać.

Poslije Oluje Tigrovi su sudjelovali u općoj protuofenzivi.

Njihova posljednja akcija bila je u operaciji Una u rujnu 1995. Poslije rata preustrojem Hrvatske vojske tradiciju legendarnih Tigrova nastavila je 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ Gardijske motorizirane brigade. Njezini pripadnici uspješno su sudjelovali u mnogobrojnim vojnim vježbama te mirovnim misijama.


Priča o 1. gardijskoj brigadi dio je priče o stvaranju Oružanih snaga RH i nastanku moderne hrvatske države, Republike Hrvatske…

foto-screenshot-Tigrovi

Ustrojavanje 1. gardijske brigade poznate kao “Tigrovi” započelo je 5. studenog 1990. u bazi Rakitje nadomak Zagreba kao postrojbe za posebne namjene MUP-a RH. Daljnjom agresijom na Republiku Hrvatsku i formiranjem Zbora narodne garde i Hrvatske vojske “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a te vrlo uspješno izvršavaju zadaće suzbijanja brutalne neprijateljske pobune od Pakraca do Plitvica gdje je poginuo prvi tigar Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata.

U dramatičnom procesu stvaranja Republike Hrvatske i Hrvatske vojske “Tigrovi”, koji su brojili oko 11.000 pripadnika, odigrali su ključnu ulogu u brojnim operacijama, dajući iznimni doprinos velikoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 365 pripadnika “Tigrova” dok je 1711 ranjeno, a još uvijek se ne zna sudbina njih jedanaest, koji se vode kao nestali.

T.H.