VIDEO Što je to Bleiburška tragedija..poslušajte što kažu eminentni povijesničari o stravičnoj Bleiburškoj tragediji Hrvata…

BLEIBURŠKI KRIŽNI PUT POBIJENIH HRVATA

Što je to Bleiburška tragedija, govore povjesničari i sveučilišni profesori iz Zagreba, Ljubljane i Londona: dr. sc. Anđelko Mijatović, grof Nikolai Tolstoy, dr. sc. Mitja Ferenc i dr. sc. Ivo Lučić.

Dr. sc. ANĐELKO MIJATOVIĆ (1939., Tihaljina, BiH), povjesničar, dugogodišnji politički zatvorenik i progonjenik u jugoslavenskom komunističkom sustavu. Od 1990. do 1999. bio je savjetnik za kulturu predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Autor je velikog broja književno-povijesnih i povijesnih rasprava, članaka, prikaza, osvrta i samostalnih povijesnih knjiga na hrvatskom i drugim jezicima. Glavna su mu povijesna djela: „Obrana Sigeta o 420. obljetnici 1566. – 1986.“, „Ban Jelačić“, „Zrinsko-Frankopanska urota“, „Iz riznice hrvatske povijesti i kulture“, „Pregled političkog i državničkog rada dr. Franje Tuđmana“, „Bitka na Krbavskom polju g. 1493.“, „Bleiburška tragedija i Križni put hrvatskoga naroda godine 1945.“.

Grof NIKOLAI TOLSTOY (1935, London,Velika Britanija) engleski je povjesničar. Otac mu je 1920. godine emigrirao iz Rusije. Njegov pradjed bratić je znamenitog književnika Lava Nikolajevića Tolstoja. Povjesničar Tolstoy uglavnom se bavi novijom poviješću. Posebno je istraživao događaje 1945. godine u Koruškoj. U svojim studijama dokazao je da je riječ o ratnom zločinu koji su počinili jugoslavenski i sovjetski komunisti, a posebno se osvrnuo na ulogu Britanaca. U istraživanjima ratnih zločina 1945., istraživao je i događaje vezane uz tragediju u Bleiburgu. Autor je knjige „Ministar i pokolji“.

Dr. sc. MITJA FERENC (1960., Ljubljana, Slovenija) doktor je povijesnih znanosti. Član je Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja tajnih grobnica i docent na Katedri za suvremenu povijest jugoistočne Europe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Autor je knjiga „Prikrivena grobišta Hrvata u Sloveniji“, „Prekopi žrtev iz prikritih grobišč: (1991.-2011.)“, „Huda jama: skrito za enajstimi pregradami: poročilo 2“ i dr.

Dr. sc. IVO LUČIĆ (1962., Ljubuški, BiH) hrvatski je povjesničar. Aktivno je sudjelovao u obrani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je u ratu stekao čin stožernog brigadira Hrvatske vojske. Obnašao je i dužnost pomoćnika ravnatelja Hrvatske izvještajne službe. Radi na Hrvatskom institutu za povijest, a na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predaje povijest 20. stoljeća. Uredio je zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa „Hum i Hercegovina kroz povijest“ te objavio oko 30 znanstvenih i stručnih radova u više zbornika i časopisa. Autor je knjige „Uzroci rata – Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992.“.

G.S.

Comments are closed.