(VIDEO) U Švedskoj u ‘no-go zoni’ preko noći huligani zapalili 80 automobila; godišnje ih izgori 1500…

U incidentu nije bilo žrtava. Vlasti navode da su incidenti koordinirani putem društvenih mreža...

screenshot-Huligani pale automobile

Oko 80 automobila zapaljeno je noću na ponedjeljak na zapadu Švedske, rekle su vlasti i objavile da su dvije osobe uhićene i osumnjičene za koordinirani napad manje od mjesec dana do parlamentnih izbora.

Automobili su zapaljeni u Goetebrgu, drugome po veličini u Švedskoj i to na dvadeset raznih lokacija, rekla je policija.
U incidentu nije bilo žrtava. Vlasti navode da su incidenti koordinirani putem društvenih mreža.
Svakog dana u predgrađu Stokholma ima zapaljenih automobila, a nedjela se pripisuju mladima iz siromašnih četvrti, odnosno no-go zona u kojima obitavaju većinom ilegalni migranti.

Tijekom 2017. u Švedskoj je namjerno zapaljeno 1457 automobila, prema 1641 tijekom 2016., prema podacima Švedske agencije za civilnu zaštitu.

U veljači 2017., dva dana nakon kontroverzne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je povezao imigraciju i kriminal u Švedskoj, izbili su neredi u Rinkebyju, sjevernom predgrađu Stockholma u kojem je stanovništvo 90 posto stranog podrijetla.

Više desetaka mladih huligana sukobilo se tada s policijom na koju su bacali kamenje, nakon uhićenja navodnog preprodavača droge i pritom su također bili zapaljeni automobili i pokradeni dućani.

A.K.