FOTO / VIDEO: ŽESTOKA HRVATSKA vojno-redarstvena akcija „Orada“…Prvi oslobođeni Hrvatski grad u Domovinskom ratu bio je Lipik…Koliko su borbe za Lipik bile teške, svjedoči podatak da su dotad poginula čak četiri zapovjednika

Koliko su borbe za Lipik bile teške, svjedoči podatak da su dotad poginula čak četiri zapovjednika obrane: Marijan Žunić, Zdravko Mance, Berislav Ivošević i Ibrahim Abushaala Gadafi...

foto screenshot

U sklopu teritorijalno najopsežnije operacije u zapadnoj Slavoniji Papuk-91, hrvatske snage 6. prosinca 1991. uspješno su oslobodile Lipik…

Koliko su borbe za Lipik bile teške, svjedoči podatak da su dotad poginula čak četiri zapovjednika obrane: Marijan Žunić, Zdravko Mance, Berislav Ivošević i Ibrahim Abushaala Gadafi.

Početkom listopada Lipik je bio djelomično, a potkraj studenoga gotovo potpuno okupiran. Zbog toga je zapovjedništvo Operativne zone Bjelovar počelo s pripremama za protunapad. Za koordiniranje hrvatskim postrojbama bio je zadužen pukovnik Josip Tomšić.

Kao glavne snage određene su borbene skupine 54. čakovečkog i 76. pakračkog samostalnog bataljuna, pričuvnog sastava MUP-a iz Poljane i Zaboka, takozvani merčepovci, pripadnici lipičke policije i niza drugih postrojbi, ukupno oko 600 pripadnika vojske i policije uz potporu tenkova i topništva. Akcija je počela 5. prosinca ujutro topničkom pripremom, nakon čega je slijedio napad s linije sela Klisa–Filipovac.

Unatoč snažnom otporu i gubicima, u poslijepodnevnim satima pripadnici pričuvnog sastava MUP-a ušli su u Lipik, a ostale hrvatske postrojbe utvrdile su se na dostignutim položajima sjeverno od grada, dok su na pomoćnim smjerovima druge borbene skupine također ostvarile uspjeh. Nakon topničke pripreme, u jutro 6. prosinca hrvatske snage krenule su u novi napad koji je završio potpunim oslobađanjem Lipika, a zatim i Dobrovca i Kukunjevca.

Tim je akcijama znatno skraćena bojišnica i oslobođen prvi grad u Hrvatskoj. U borbama je poginulo pet policijaca i jedan pripadnik 117. brigade, a ranjena su 22 pripadnika hrvatskih snaga. Velikosrpski agresor pretrpio je mnogo veće žrtve, a bojišnica na području Lipika stabilizirala se sve do oslobodilačke operacije Bljesak.

Povijesni dan za Lipik bio je petak, 6. prosinac 1991. Tog su dana prije točno 29 godina hrvatske snage pokrenule vojno-redarstvenu akciju „Orada“ kojom su u potpunosti oslobodile Lipik koji je tako postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini oslobođeni grad do „Oluje“…

foto screenshot

6. prosinca 1991. – Oslobođen Lipik–VIDEO OVDJE

Vojno-redarstvena akcija „Orada“ pokazala je da su već u to vrijeme postrojbe Hrvatske vojske bile u stanju izvršiti i vrlo složene zadaće, kao što je bilo oslobođenje Lipika. U akciji su, osim domaćeg 76. samostalnog bataljuna, sudjelovale specijalne postrojbe MUP-a i postrojbe HV-a iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutine, Varaždina i Čakovca, koje su od 9 do 14 sati tog 6. prosinca 1991. u cijelosti oslobodile grad s okolnim naseljima i prometnicama. Tijekom srbočetničke agresije u Lipiku je uništeno više od 90 posto objekata.

M.M. / Braniteljski portal