Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zbog nedostatka dokaza sud jedanaestoricu oslobodio krivnje za ratni zločin u Glinskom Novom Selu

Zbog nedostataka dokaza u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođena jedanaestorica optuženih za ratni zločin nad civilima u Glinskom Novome Selu u listopadu 1991. godine, doznaje se na sudu.

 

Prema nepravomoćnoj presudi, koju je donijela predsjednica sudskog vijeća Željka Skomeršić, sud je utvrdio kako ne postoje dokazi da se događaj uopće dogodio na način kako stoji u optužnici te da je moguće da je riječ o nekoliko različitih događaja koje je tužitelj spojio u jedan.

”Sa sigurnošću je jedino utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina u inkrimirano vrijeme. Tijekom postupka niti jedna druga okolnost nije dokazana”, precizirala je sutkinja, prenosi HRT pozivajući se na Hinu.

U pojašnjenju presude dodala je da neposrednih svjedoka događaja nije bilo te kako čak nije utvrđeno da su sve osobe navedene kao žrtve bile u Glinskom Novom Selu za vrijeme inkrimiranog događaja.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline, polovicom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu, usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

Prema optužnici, skupina se po Čupovićevoj zapovijedi da ubiju preostalo civilno stanovništvo Glinskog Novog Mjesta, rasporedila po mjestu, istjerala sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Potom je Jednak u kuću sa zatočenim ženama ispalio zolju, uslijed čega se kuća zapalila, dok su u muškarce i maloljetnog K. Š. pucali iz osobnog naoružanja.

Jednaka se teretilo i da je polovicom studenoga 1991. u Prekopi, hicem iz škorpiona, usmrtio jednu ženu koju je zatekao pored ceste.

Budući da je riječ o nepravomoćnoj presudi, tužiteljstvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud. Osim Mile Paspalja koji se branio sa slobode, svi optuženici nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

Najnovije

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...

Penava: Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj

Foto:Screenshot/RTL   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je govor u stožeru Domovinskog pokreta. “Jesmo skupa ili nismo? Dragi prijatelji, pred kraja, mada nismo mudriji prije dva...

Plenković: HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se iz izbornog stožera stranke. - Dopustite da na kraju ove izborne večeri prije svega zahvalim svim našim biračima, svim...

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...