Srijeda, 22. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zbog nedostatka dokaza sud jedanaestoricu oslobodio krivnje za ratni zločin u Glinskom Novom Selu

Zbog nedostataka dokaza u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođena jedanaestorica optuženih za ratni zločin nad civilima u Glinskom Novome Selu u listopadu 1991. godine, doznaje se na sudu.

 

Prema nepravomoćnoj presudi, koju je donijela predsjednica sudskog vijeća Željka Skomeršić, sud je utvrdio kako ne postoje dokazi da se događaj uopće dogodio na način kako stoji u optužnici te da je moguće da je riječ o nekoliko različitih događaja koje je tužitelj spojio u jedan.

”Sa sigurnošću je jedino utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina u inkrimirano vrijeme. Tijekom postupka niti jedna druga okolnost nije dokazana”, precizirala je sutkinja, prenosi HRT pozivajući se na Hinu.

U pojašnjenju presude dodala je da neposrednih svjedoka događaja nije bilo te kako čak nije utvrđeno da su sve osobe navedene kao žrtve bile u Glinskom Novom Selu za vrijeme inkrimiranog događaja.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline, polovicom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu, usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

Prema optužnici, skupina se po Čupovićevoj zapovijedi da ubiju preostalo civilno stanovništvo Glinskog Novog Mjesta, rasporedila po mjestu, istjerala sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Potom je Jednak u kuću sa zatočenim ženama ispalio zolju, uslijed čega se kuća zapalila, dok su u muškarce i maloljetnog K. Š. pucali iz osobnog naoružanja.

Jednaka se teretilo i da je polovicom studenoga 1991. u Prekopi, hicem iz škorpiona, usmrtio jednu ženu koju je zatekao pored ceste.

Budući da je riječ o nepravomoćnoj presudi, tužiteljstvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud. Osim Mile Paspalja koji se branio sa slobode, svi optuženici nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

Najnovije

Osuđena za psihičko nasilje nad suprugom

Zagrebačka poduzetnica proglašena je krivom i osuđena jer je bivšeg supruga nazvala pederom.   Prema presudi, učinila je to potkraj prosinca oko 19.30 sati u Zagrebu,...

Vrhovni sud “upozorio” predsjednika HND-a Hrvoja Zovku i njegove apologete: Svojim “teorijama zavjere” omalovažavate rad sudaca

Foto:HRT   Vrhovni sud je, reagirajući na stajalište Hrvatskog novinarskog društva (HND) oko presude tog suda u sporu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i predsjednika HND Hrvoja Zovku,...

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...