Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ZELENIKA: POSTOJI PRAVOSUDNA MAFIJA, ZAOBILAZE SE SLUČAJEVI ZLOČINA NAD HRVATIMA

Mirko Zelenika, bivši predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata i svjedok na suđenjima pojedinim pripadnicima tzv. Armije BiH za zločine nad Hrvatima ističe kako u tužiteljskim i sudskim institucijama postoji pravosudna mafija te kako pravosudne institucije zaobilaze otvaranje brojnih slučajeva u kojima je Armija činila zločine nad hrvatskim narodom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zelenika je za mostarski Dnevni list kazao kako je to vidljivo kada je riječ o prostoru sjeverne Hercegovine gdje su pripadnici tzv. Armije RBiH počinili brojne zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima HVO-a, ali je najveći broj tih slučajeva do sada ostao izvan sudskih procesa.

Povod za ovu reakciju je objava presude Nihadu Bojadžiću za zločine u logoru Muzej u Jablanici, pri čemu Zelenika kaže kako je takva presuda obmana javnosti i uvreda za sve hrvatske žrtve.

Bojadžić je presudom kao zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Vrhovnom štabu Armije „Zulfikar“ za Muzej dobio 10 godina, međutim, Zelenika kaže kako je uvidom u presudu jasno kako on zapravo nije dobio niti jednu godinu za zločine u Muzeju.

„Bojadžića je Sud BiH osudio na jedinstvenu kaznu od deset godina. Međutim, ključno je objašnjenje u kojem se kaže kako je imenovani 1. rujna 2015. za Trusinu osuđen na 15 godina te mu se izriče jedinstvena kazna od 15 godina. Drugim riječima, za Jablanicu mu se ne izriče ništa. Tu se spominje i institut stjecaja kaznenog djela, a to je kada počinitelj počini više kaznenih djela, ali to je uvjet da mu se istovremeno sudi. Međutim, ovo nema veze s tim institutom jer je jedna presuda bila 1. rujna 2015., a druga u srpnju 2018. Njemu nije istovremeno suđeno“, naveo je Zelenika.

Ističe kako su logoraši iz Jablanice i žrtve zlostavljana frapirani ovom presudom.

„Ovo je zajednički uradak pravosudne mafije. Pripadnici Specijalnog odreda su imali specijalni tretman u svim fazama postupka, počevši od istrage za predmet Trusina“, kazao je Zelenika, dodavši kako je još u vrijeme pokretanje predmeta Trusina nudio tužitelju dokaze za zločine na području Jablanice, ali mu je tada tužitelj rekao da iste ne može uvrstiti jed bi se optužnica rastegnula.

Zelenika je nastavio pisati i nuditi dokaze i tek dvije i pol godine nakon početka predmeta Trusina počinje istraga za Jablanicu.

„Tužiteljstvo počinje nemarnu i selektivnu istragu na području Jablanice i u toj istrazi uopće nema napada na Doljane, ubijanja Hrvata i dovođenja zarobljenika koji će biti zlostavljani u Muzeju. Nema deportacija civila. Nisu htjeli uzeti ni napad i ubijanje stanovnika Grabovice, nisu htjeli napad na Hudutsko kada su 22 pripadnika HVO-a nakon predaje strijeljana. Nisu htjeli istražiti ubojstva i ranjavanja logoraša“, naglasio je Zelenika. Kada je riječ o Konjicu, osim Trusine, u najmanje još sedam sela ubijani su Hrvati, a toga uopće nema u istragama, baš kao ni mreže logora koja je uspostavljena na području Konjica i Jablanice.

„Ja bih bio sretan kada bi se dogodio pomak u radu institucija da ih mi ne moramo opravdano zvati pravosudna mafija. Tih pomaka nema“, kazao je Zelenika, upitavši i kada će konačno doći odgovor na pitanje zbog čega se jednima sudilo po Kaznenom zakonu bivše SFRJ, a drugima po Kaznenom zakonu BiH, donosi hms.ba.

D.K.

 

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...