Znanstvenica koja je razvila oxfordsko cjepivo: ‘Virus više nema kamo otići, gotovo je s opasnim mutacijama‘

‘Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni kad lakše cirkuliraju i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2‘...

Sarah Gilbert

Covid vjerojatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante jer naprosto više ‘nema kamo otići’, kaže ugledna znanstvenica koja je sudjelovala u kreiranju oxforskog cjepiva koje proizvodi AstraZeneca, piše Telegraph.

Sarah Gilbert rekla je da virus s vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna.

Iako očekuje još neki genetski pomak, rekla je da će Sars-CoV-2 na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije.

Govoreći u srijedu na webinaru Kraljevskog medicinskog društva o varijantama virusa, Gilbert je rekla: – Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus, kaže.

– Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni kad lakše cirkuliraju i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2, pojašnjava Gilbert.

– Vidimo spor genetski pomak virusa, a u populaciji će se postupno razvijati imunitet, kao i na sve ostale sezonske koronaviruse. Ima ih četiri i kruže već desetljećima, a mi ih nismo ni svjesni. Dakle, već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija.

Stručnjaci su i dalje zabrinuti zbog beta i lambda varijanti, ali niti jedna od njih nije se uspjela dovoljno snažno proširiti u Britaniji.

Profesorica Sharon Peacock, direktorica britanskog “genomičkog konzorcija” koji za Vladu prati varijante virusa, također je rekla: – To znači ‘promatrati i čekati’, no delta je na vrhu popisa i druge varijante u ovom trenutku nisu posebno zabrinjavajuće. Od pojave delte, bilo je prilično tiho i bilo bi lijepo pomisliti da neće biti novih zabrinjavajućih varijanti. No, ako moram dati prognozu, mislim da će se s vremenom pojaviti nove varijante i mislim da nas čeka još dugo putovanje s ovim virusom.

Profesorica Peacock je rekla da je važno pratiti ljude koji su se razboljeli nakon putovanja kako bi se provjerilo ne unose li se time nove varijante u zemlju. Međutim, dodaje da je cijepljenje što većeg broja ljudi širom svijeta najbolji način da se spriječi pojava zabrinjavajućih novih mutacija.

– Ako ne cijepimo ljude i dođe do nekontroliranog prijenosa i infekcije, onda je takva situacija za virus pravi poligon za treniranje. To je nešto o čemu bismo trebali brinuti, dodala je.

– Ako nemamo mnogo infekcija, onda virus nema velike šanse za mutaciju. Dakle, cijepljenje nije samo moralno ispravna odluka, već i strateški ispravna stvar ako se želimo zaštititi. Sekvencioniranje putnika koji dolaze u zemlju je ključno jer će se kod njih pojavljivati ​​nove varijante, prenosi jutarnji.

Profesorica Peacock kaže da zasad nema dokaza da je virus “konstruiran” ili da je pobjegao iz laboratorija.

– Postoje razlozi da mislimo da je virus došao od životinjskog domaćina. Nisam vidjela nikakve definitivne dokaze da je riječ o konstruiranom virusu ili da je pobjegao. Ali jedna stvar koju me ovaj virus naučio je da budem skromna kad griješim, a pogriješila sam više puta i morala sam se priviknuti na promjenu mišljenja. Dakle, ako se pojave dodatni dokazi koji pokazuju da je virus konstruiran, bila bih spremna to uzeti u obzir. No u ovom trenutku, moje je mišljenje da je virus na čovjeka prešao sa životinje.

D.K.