Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Donosimo imena svih kandidata na svim listama

Foto:Screenshot

 

Cijelu noć i dan trajalo je češljanje zaprimljenih lista, provjeravanje jesu li se stekli uvjeti da budu prihvaćeni.

Na konferenciji za medije iz DIP-a su kazali kako su dana na sjednici utvrdili sve zbirne pravovaljane liste. “Jedna lista je povučena”, kazali su. Ukupno je 165 pravovaljanih lista. Kazali su i kako je manje lista nego 2020. kada je bilo 192 liste, unatoč koroni i pandemiji.

Iz DIP-a su kazali kako je povučena je lista u 1. izbornoj jedinici stranke Pokret za životinje. A jednoj stranci odbili 11 lista jer je bilo problema s upisom stranke. Radi se o stranci Demokršćani – koja je registrirana 19. ožujka, a predsjednikova odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu 15. ožujka.

“Najviše lista ima u 9. izbornoj jedinici, to je 18 lista”, naveli su. Najmanje je, očekivano, u 11. izbornoj jedinici, to jest, inozemstvu gdje je osam lista. 3., 6. i 7. imaju 16 lista, 5. ima 15 lista, a 14 lista imaju 2., 4. i 8. izborna jedinica.

Izborne liste – I. izborna jedinica

Izborne liste – II. izborna jedinica

Izborne liste – III. izborna jedinica

Izborne liste – IV. izborna jedinica

Izborne liste – V. izborna jedinica

Izborne liste – VI. izborna jedinica

Izborne liste – VII. izborna jedinica

Izborne liste – VIII. izborna jedinica

Izborne liste – IX. izborna jedinica

Izborne liste – X. izborna jedinica

Izborne liste – XI. izborna jedinica

 

“Stav DIP-a je da izjave predsjednika republike koje imaju veze s izborima, ne smiju biti dio promidžbenog bloka”, kazali su.

“Imamo ukupno 2277 kandidata”, odgovorili su na pitanja novinara.

Kampanja će trajati do 15. travnja u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja, piše dnevnik.hr.

DIP izdao priopćenje o Milanoviću

U vezi s brojnim upitima medijskih kuća o načinu praćenja službene izborne promidžbe na izborima za Hrvatski sabor Državno izborno povjerenstvo se očituje kako slijedi:

Izjave i poruke izbornih sudionika na izborima za Hrvatski sabor, kao i na svim dosadašnjim izborima, objavljuju se u “izbornim blokovima”, s jasnom oznakom (Izbori 2024 i sl.) koja odvaja taj blok od drugog dijela pojedine emisije.

Vezano za upite medija kako postupati, kako mediji navode, s “izbornim izjavama” Predsjednika Republike Hrvatske, stajalište je Državnog izbornog povjerenstva da navedene izjave ne smiju biti dio “izbornog bloka”.

Također ističemo da bi repliciranje pojedinih izbornih sudionika Predsjedniku Republike Hrvatske na konkretne “izborne teme” izvan “redovnog izbornog bloka” u pojedinim emisijama, stvorilo novi “paralelni izborni blok”, što je suprotno točkama 3. i 4. Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024.

Nastavno na prethodno navedeno molimo sve sudionike koji na bilo koji način sudjeluju u ovoj izbornoj promidžbi, da postupaju sukladno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024.

Također, molimo medije koji prate izbornu promidžbu da prilikom izvještavanja uzmu u obzir smjernice iz Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024. kao i iz ovog priopćenja Državnog izbornog povjerenstva, odnosno priopćenja Državnog izbornog povjerenstva od 20. ožujka 2024.

Ovo Priopćenje Državno izborno povjerenstvo će dostaviti Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Etičkom povjerenstvu, priopćio je DIP, prenosi Hrvatska danas.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...