Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Donosimo imena svih kandidata na svim listama

Foto:Screenshot

 

Cijelu noć i dan trajalo je češljanje zaprimljenih lista, provjeravanje jesu li se stekli uvjeti da budu prihvaćeni.

Na konferenciji za medije iz DIP-a su kazali kako su dana na sjednici utvrdili sve zbirne pravovaljane liste. “Jedna lista je povučena”, kazali su. Ukupno je 165 pravovaljanih lista. Kazali su i kako je manje lista nego 2020. kada je bilo 192 liste, unatoč koroni i pandemiji.

Iz DIP-a su kazali kako je povučena je lista u 1. izbornoj jedinici stranke Pokret za životinje. A jednoj stranci odbili 11 lista jer je bilo problema s upisom stranke. Radi se o stranci Demokršćani – koja je registrirana 19. ožujka, a predsjednikova odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu 15. ožujka.

“Najviše lista ima u 9. izbornoj jedinici, to je 18 lista”, naveli su. Najmanje je, očekivano, u 11. izbornoj jedinici, to jest, inozemstvu gdje je osam lista. 3., 6. i 7. imaju 16 lista, 5. ima 15 lista, a 14 lista imaju 2., 4. i 8. izborna jedinica.

Izborne liste – I. izborna jedinica

Izborne liste – II. izborna jedinica

Izborne liste – III. izborna jedinica

Izborne liste – IV. izborna jedinica

Izborne liste – V. izborna jedinica

Izborne liste – VI. izborna jedinica

Izborne liste – VII. izborna jedinica

Izborne liste – VIII. izborna jedinica

Izborne liste – IX. izborna jedinica

Izborne liste – X. izborna jedinica

Izborne liste – XI. izborna jedinica

 

“Stav DIP-a je da izjave predsjednika republike koje imaju veze s izborima, ne smiju biti dio promidžbenog bloka”, kazali su.

“Imamo ukupno 2277 kandidata”, odgovorili su na pitanja novinara.

Kampanja će trajati do 15. travnja u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja, piše dnevnik.hr.

DIP izdao priopćenje o Milanoviću

U vezi s brojnim upitima medijskih kuća o načinu praćenja službene izborne promidžbe na izborima za Hrvatski sabor Državno izborno povjerenstvo se očituje kako slijedi:

Izjave i poruke izbornih sudionika na izborima za Hrvatski sabor, kao i na svim dosadašnjim izborima, objavljuju se u “izbornim blokovima”, s jasnom oznakom (Izbori 2024 i sl.) koja odvaja taj blok od drugog dijela pojedine emisije.

Vezano za upite medija kako postupati, kako mediji navode, s “izbornim izjavama” Predsjednika Republike Hrvatske, stajalište je Državnog izbornog povjerenstva da navedene izjave ne smiju biti dio “izbornog bloka”.

Također ističemo da bi repliciranje pojedinih izbornih sudionika Predsjedniku Republike Hrvatske na konkretne “izborne teme” izvan “redovnog izbornog bloka” u pojedinim emisijama, stvorilo novi “paralelni izborni blok”, što je suprotno točkama 3. i 4. Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024.

Nastavno na prethodno navedeno molimo sve sudionike koji na bilo koji način sudjeluju u ovoj izbornoj promidžbi, da postupaju sukladno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024.

Također, molimo medije koji prate izbornu promidžbu da prilikom izvještavanja uzmu u obzir smjernice iz Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske od 18. ožujka 2024. kao i iz ovog priopćenja Državnog izbornog povjerenstva, odnosno priopćenja Državnog izbornog povjerenstva od 20. ožujka 2024.

Ovo Priopćenje Državno izborno povjerenstvo će dostaviti Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Etičkom povjerenstvu, priopćio je DIP, prenosi Hrvatska danas.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...