Kuk o fenomenu vrtača: ‘Seizmologiji je nepoznato, ovo je nešto novo za nas’

Kuk je istaknuo kako će seizmolozima novi uređaji koje imaju na raspolaganju pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati...

Koje je objašnjenje za pojavu velikog broja dubokih rupa na području Banovine koje je pogodio potres?…

Gosti HRT-ove emisije Otvoreno bili su: Krešimir Kuk, seizmolog, dipl. ing., prof. dr. sc. Franjo Šumanovac, dipl. ing., Rudarsko-geološko-naftni fakultet. prof. dr. sc. Bruno Tomljenović dipl. ing., Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

twitter-vrtača

Kuk: Ovo ne pamte ni stariji seizmolozi, to je za nas nešto sasvim novo

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” kako potresi na Banovini još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji.

Kuk je kazao kako stanovništvo na Banovini osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru.

Mečenčani, mjesto od 218 stanovnika na pola puta od Petrinje do Kostajnice, nisu bili u samom epicentru kao, recimo, Strašnik. No mjesec dana nakon potresa scene su ondje kao u nekom filmu strave. Rupe nastale nakon potresa naočigled se šire. Toliko da je ova, recimo, na dobrom putu da proguta cijelu obiteljsku kuću.

Kuk je istaknuo kako će seizmolozima novi uređaji koje imaju na raspolaganju pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

– Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji, poručio je.

twitter

Kuk je rekao kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

– Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo, naglasio je.

Tomljenović: Urušne vrtače događaju se trenutno i zbog toga su izrazito opasne

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

– Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe, rekao je.

Dodao je kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara. Tomljenović je kazao kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne.

Poručio je da urušne vrtače nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom u terenima gdje jedan dio naslaga koje su na površini idu u podzemlje zemlje, a izgrađuju uglavnom šljunci, pijesci i gline.

Rekao je da na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije potresa.

– Potresna trešnja je samo ubrzala proces koji se tako ionako zbiva, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan, naglasio je Tomljenović.

Šumanovac: Trebaju nam veće analize

Prof. dr. sc. Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazao je kako je s potresom došao poremećaj stijena, te da je broj vrtača koje su se pojavile velik.

-NE PRESTAJE SE TRESTI: Novi potres magnitude 3,6 na području Banovine. U zemlji se otvorilo oko 90 vrtača…

Dodao je kako bi se trebale napraviti veće analize kako bi se otkrila korelacija s jačinom potresa. Šumanovac je rekao da su geolozi svaki dan na terenu te da grupe koje on vodi rade geofizička istraživanja.

– Mi određujemo fizička svojstva stijena, a na temelju takvih mjerenja, korelacijom možemo odrediti o kojim stijenama se radi i u kojem su stanju, poručio je.

Šumanovac je naglasio da ima vrtača od jednog metra pa sve do najveće koja ima 30 metara promjera.

Bišćan: Kod stanovnika postoji određeni strah

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kazao je kako je voda zamućena, te je građani još uvijek prokuhavaju. Dodao je kako se kemijsko stanje vode poboljšava, te će uskoro biti za piće bez prokuhavanja.

Tomljenović je dodao kako su takve vrtače poznate diljem svijeta, primjerice u Rusiji i Kini, ali i na Floridi. Naglasio je da se za vrijeme zagrebačkog potresa, prošlog proljeća pojavila vrtača u Stubičkim Toplicama u parku odnosno rekreacijskom centru.

Šumanovac je kazao kako su detaljna mjerenja napravljena na području oko škole u Mečenčanima gdje bi trebalo biti kontejnersko naselje u slučaju da dođe do urušavanja.

– Podaci će biti obrađeni tijekom vikenda. Znači početkom tjedna će biti podaci interpretacije i geofizički podaci o tom području. Moji prvi utisci pokazuju da je povoljnija situacija nego u ostalom dijelu, poručio je.

Bišćan je naglasio kako stanovnicima nije svejedno, te postoji određeni strah. Kazao je kako je kontejnersko naselje predviđeno nekoliko kilometara od škole.

Tomljenović je naglasio kako je preporučeno stanovnicima da prate razvoj vrtača, te je dodao kako je desetak kuća ugroženo. Kuk je rekao da potres može mnogo toga uzrokovati, ali da se u Hrvatskoj ne pridaje pažnja istraživanjima.

G.S.Vezane vijesti;

NE PRESTAJE SE TRESTI: Novi potres magnitude 3,6 na području Banovine. U zemlji se otvorilo oko 90 vrtača