Načelnik Klisa na kongresu o kulturnoj baštini i njenim turističkim potencijalima

Hrvatska udruga povijesnih gradova bavi se očuvanjem kulturne i prirodne baštine te tradicijske kulture, kvalitetom života stanovnika povijesnih gradova i njihova odnosa prema kulturnoj baštini i kulturnom naslijeđu kao i načinu njihova upravljanja i korištenja...

foto/fah

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova sudjelovao je na međunarodnom kongresu u francuskom gradu Calaisu pod nazivom “Od baštine do gospodarstva: stvaranje nove politike naših područja”, na kojem se razgovaralo o ulozi baštine u lokalnim politikama i razvoju turističkih potencijala, izvijestili su u ponedjeljak iz Općine Klis.

Na skupu održanom proteklog vikenda u organizaciji francuske udruge “Sites & Cités“,  Vetma je predstavio rad Hrvatske udruge povijesnih gradova od njenog nastanka 2011. godine.

Istaknuo je važnost upravljanje kulturnom, industrijskom i vojnom baštinom s lokalne razine, koju treba staviti u funkciju gospodarskog razvoja, ali i očuvati kulturnu i prirodnu baštinu za naše buduće generacije.

“Klis obiluje baštinskim i turističkim potencijalima i upravo na tome temeljimo razvoj naše sredine, u kojoj se trudimo stvoriti uvjete za uspješan suživot baštine i tradicije te suvremenog razvoja i gospodarstva. Jedino na taj način možemo stvoriti sredinu ugodnu za život našim mještanima, ali i sve brojnijim gostima, što je naš krajnji cilj”, kazao je načelnik Klisa, navodi se u priopćenju.

Program kongresa u Calaisu sastojao se od radionica i panel diskusija o važnosti baštine u poticanju turizma, usklađivanju inovacija i arhitektonske kvalitete u starim zgradama te o oživljavanju starih gradskih središta.

Na skupu je sudjelovalo niz predstavnika organizacija koje se bave očuvanjem i promicanjem baštine, stručnjaka, predstavnika lokalnih vlasti i veleposlanstva, kojima je načelnik Vetma predstavio i klišku inicijativu za ponovno stjecanje statusa grada za Klis, navodi se u priopćenju.

Status grada pridonio bi bržoj i efikasnijoj realizaciji niza velikih planiranih gospodarskih i infrastrukturnih projekata u Klisu, a prije svega onih financiranih iz fondova Europske unije, koja bi tada bili puno dostupniji. Na taj način pokrenuo bi se i proces temeljite revitalizacije i revalorizacije baštine, na kojoj će se temeljiti novi rast i razvoj. Status grada povezao bi slavnu ulogu povijesnog hrvatskog grada Klisa s perspektivom modernog i razvijenog grada u njegovoj skoroj budućnosti, a tome u prilog ide i zakonodavstvo. Naime članak 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi navodi da se, zbog posebnih razloga, gradom može utvrditi i mjesto koje ima značajne povijesne, gospodarske ili geoprometne značajke, što Klis svakako ima i na tome ćemo ustrajati, zaključio je načelnik Vetma.

Hrvatska udruga povijesnih gradova bavi se očuvanjem kulturne i prirodne baštine te tradicijske kulture, kvalitetom života stanovnika povijesnih gradova i njihova odnosa prema kulturnoj baštini i kulturnom naslijeđu kao i načinu njihova upravljanja i korištenja.

Od svibnja 2016. predsjednik udruge je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, a u članstvu udruge su hrvatski povijesni gradovi poput Šibenika, Dubrovnika, Varaždina, Pule, Vukovara i drugih.

G.S.