Nacional: Šef HEP-a ministru psovao majku i rekao da je smeće lažljivo, ministar: “HEP laže”, Vlada: “Nitko nikom nije psovao ništa”

TJEDNIK Nacional u današnjem izdanju piše kako novi dokazi koje je policijski nacionalni Uskok izuzeo iz HEP-a otkrivaju da je ministar gospodarstva Davor Filipović između travnja i lipnja bio pred svjedocima tri puta usmeno upozoren da hrvatskom tržištu prijeti pojava viškova plina na tržištu koji će se prodavati ispod tržišne cijene.

Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako navodi tjednik, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj navodi da je izravno upozorio Filipovića na problem i to prvi put 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, o čemu Filipović sada izbjegava sastaviti službeni zapisnik, te da mu je to ponovio još dvaput.

Sjednicu Kriznog tima ministar više nikad nije sazvao. Drugo upozorenje, prema navodima iz izjave Sprčića, Filipoviću su on i direktor HEP Trgovine Marko Blažević dali na sastanku u travnju, a zadnje usmeno upozorenje Filipović je od Sprčića primio na sjednici Skupštine HEP-a 9. lipnja kada su već započele skandalozne aukcijske prodaje plina ispod cijene. Uskok je od Sprčića zatražio dopunu izjave.

Izvor Nacionala upozorava na još jednu diskutabilnu odluku vlade po kojoj je određeno da HEP Ini od 1. lipnja mora plaćati 47 eura po MWh, umjesto dosadašnjeg 41 eura. Tu su odluku, navodi se, premijer Andrej Plenković i ministar Davor Filipović donijeli kad su već bili upozoreni da će biti viškova plina na tržištu, a njome se izravno povećavaju razmjeri štete u situaciji kad je prosječna tržišna cijena iznosila 14 eura.

Sastanak na kojem je šef HEP-a pred Plenkovićem Filipoviću rekao: J***t ću ti mater, smeće jedno lažljivo
Zanimljiv je i sastanak u vladi nakon izbijanja plinske afere na kojem su bili Plenković, Filipović, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a i vlade. “Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu jebati mater”, rekao je Nacionalov izvor.

Tjednik još navodi kako je Plenković tada započeo operaciju pokušaja zaustavljanja afere te se više puta odvojeno sastajao s Filipovićem i s Barbarićem te da očekuje da se Filipović i Barbarić pomire i da se prestanu napadati. Dva izvora tjednika bliska Plenkoviću kažu kako Filipovića doživljavaju “kao nevjerojatnu budalu”, no da još uvijek aktualni ministar živi u iluziji, da je potpuno nesvjestan svojih limita i da čak misli da je legitiman nasljednik Plenkovića.

Javio se Filipović
Priopćenjem medijima javilo se Filipovićevo Ministarstvo. Kažu kako se radi o orkestriranom napadu na vladu i Filipovića.

“Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama.

Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će “po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina”.

Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.”, kaže.

Naknadno se javio i Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a.

“Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić pod pravnom i materijalnom odgovornošću odbacuje svaku mogućnost korištenja vulgarnog jezika, kako se u naslovu i tekstu ističe u gore navedenom članku u Nacionalu”, stoji u priopćenju HEP-a.

Na tvrdnje iz Nacionala reagirali su iz Banskih dvora.

“Na sastanku koji je predsjednik Vlade održao s g. Filipovićem i g. Barbarićem vezano uz Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, nije bilo nikakvih psovki, vulgarnih izraza ili prijetnji upućenih između g. Barbarića i g. Filipovića. Radi se o plasiranju potpuno neprovjerenih i netočnih informacija javnosti”, priopćili su, prenosi dnevnik.hr.