Obilježena 32. obljetnica okupacije Ernestinova, bio i Anušić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice, kao i na spomen-obilježju poginulim i nestalim braniteljima i civilima Ernestinova u Parku skulptura je obilježena 32. godina okupacije ovog slavonskog sela nadomak Osijeka.

Tijekom srpske okupacije Ernestinova poginuo je 41 mještanin među kojima su bili branitelji, djeca, žene i starci, a još se uvijek traga za šest nestalih žrtava.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je zahvalnost svima koji su branili Ernestinovo poručivši kako se njihova žrtva ne smije i neće nikada zaboraviti.

Poginula je 41 osoba i sjećanje na njih treba biti snažno, naglasio je dodavši da djeca koja sada idu u školu i sve buduće generacije trebaju znati što se ovdje dogodilo 1991.

Također je istaknuo da ta sjećanja treba prenositi i onima koji još uvijek nisu dovoljno informirani o tome što se događalo u cijeloj Hrvatskoj te 1991. godine te da je to uloga i zadaća svih koji su bili svjedoci tih događaja.

“To je naša uloga i zadaća. Tu nema nikakvog odstupanja i to ćemo činiti u budućnosti”, zaključio je Anušić.

Anušić je bio prisutan na obljetnici i prošle godine, tada ne u svojstvu ministra već župana, ali i kao maloljetni branitelj Antunovca i Osijeka. Tada je rekao, što je ostalo zapamćeno: “Zaboraviti nećemo nikada, a nema razloga ni opraštati nikome u ovome trenutku, jer nitko od njih nije ni tražio oprost, ni izrazio žaljenje za ono što su učinili hrvatskim vojnicima i civilima, a još nije riješeno ni pitanje 1821 nestale osobe u Hrvatskoj, iako je sigurno da neki ljudi znaju gdje su njihovi posmrtni ostatci”.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović podsjetio je da se još uvijek traga za 1803 nestala branitelja i civila od čega je gotovo 500 s ovoga područja.

“Ova vlada ne posustaje u tome i trenutačno se provode izvidi na više lokacija”, kazao je uputivši apel svima koji imaju bilo kakva saznanja o mjestu gdje se nalaze ostaci naših nestalih građana da se jave ministarstvu hrvatskih branitelja ili nadležnim policijskim postajama i “olakšaju svoju dušu i donesu mir obiteljima koje su to zaslužile”.

Zamjenik koji obnaša dužnost župana Mato Lukić rekao je da su nakon okupacije Vukovara srpske snage kako se i očekivalo bile kompletno preusmjerene prema Osijeku.

“Da bi došli do njega morali su proći kroz brojna naša sela i općine. Tako se upravo dogodilo i na današnji dan prije 32 godine kada je okupirano Ernestinovo pri čemu je ubijena 41 osoba među kojima su bili hrvatski branitelji, djeca, žene i starci”, istaknuo je Lukić

Prema njegovim riječima Laslovo je ostalo u okruženju, pao je Seleš a neprijatelj je zaustavljen na ulazu u Antunovac. “Ovo je zaista jedan tragičan trenutak u povijesti hrvatskog naroda”, ocijenio je Lukić.

Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo kazala je da ovi dani među mještanima Ernestinova bude tugu osobito kada se prisjete svih razaranja koje su branitelji i civili prošli.