Odmazda Rusije; Naredila SAD-u smanjenje broja diplomatskog osoblja u Rusiji

ZAKUHALO

U odmazdi za najnovije američke sankcije protiv Rusije, vlada u Moskvi je u petak naredila da SAD smanji broj svoga diplomatskog osoblja u Rusiji do 1. rujna te će također zaplijeniti “daču” i skladište koje koriste američki diplomati.

I američki Senat odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji

Odmazda Rusije stiže samo dan nakon što je američki Senat izglasao nove sankcije Moskvi, zbog čega se predsjednik Donald Trump našao u nelagodnoj situaciji jer mora zauzeti oštar stav prema ruskoj strani ili staviti veto na zakon i tako razbjesniti vlastitu Republikansku stranku. Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je upozorilo SAD da će odgovoriti istom mjerom ukoliko Washington odluči protjerati ruske diplomate.

Rusija je zatražila od SAD da smanji broj diplomatskog osoblja na 455 do 1. rujna kako bi se to izjednačilo s brojem diplomatskog osoblja u ruskom veleposlanstvu u SAD-u. Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su nove američke sankcije potvrdile “iznimnu agresiju SAD-a u vanjskoj politici” i da američki potezi protiv Rusije predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Američki Senat je ogromnom većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu te Sjevernoj Koreji. Prijedlog novih sankcija dobio je podršku obje stranke, Republikanaca i Demokrata, a usvojen je sa 98 glasova “za” i samo 2 “protiv”. Prije toga sankcije su odobrene u Zastupničkom domu američkog Kongresa sa 419 glasova “za” i 3 “protiv”. Sada će prijedlog novih sankcija biti upućen predsjedniku Donaldu Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto na njega, a uoči glasanja u Kongresu predsjednik Trump je imao primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Čak i ako se Trump odluči za veto, sankcije mogu biti potvrđene ako u novom glasanju za njihovo uvođenje bude dvije trećine senatora i kongresmena u Zastupničkom domu. S obzirom na rezultat glasanja u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, Trumpov veto bio bi “pucanj u prazno”. Nove sankcije ozbiljno bi naštetile ruskoj ekonomiji, pa je zato ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak kazao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti protumjerama. Sankcije će naštetiti i europskim kompanijama, a mogle bi ugroziti i energetsku sigurnost zemalja Europske unije. Zbog toga je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da je EU spreman reagirati u roku od nekoliko dana. Bivši američki predsjednik Barack Obama prošlog je prosinca naredio zapljenu ruske diplomatske imovine u SAD-u i prognao je 35 ruskih diplomata.H

A.G.