Ponedjeljak, 17. ožujka 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ovo je 10 kvalitetnih savjeta za pripremu zimnice…

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema? Vidite li u mislima bakinu i maminu špajzu, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte!…

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti. Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške.

Za zimicu uvijek birajte namirnice koji su na vrhuncu zrelosti kako bi izdržale kroz cijelu godinu i dale svoj maksimum.

Mnogi se naježe kada čuju riječ “zimnica”. Cjelodnevni posao koji uključuje razne mirise, pranje, rezanje, kuhanje. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti u svakom dućanu, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Samostalni rad i strpljenje itekako se isplati.

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko teglica paradajza ili džema, tek toliko da naša djeca i unuci osjete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati proces pripreme i konzerviranja zimnice.

10 savjeta za pripremu zimnice:

• Za zimicu odaberite nakvalitetnije zrelo voće i povrće.
• Staklenke dobro operite i stavite na papirnati kuhinjski ručnik da se osuše.
• U staklenku prije punjenja ulijte malo rakije, zatim zatvorite teglu i protresite. Na taj način ćete dodatno sterilizirati staklenku, a okus zimnice biti će malo ukusniji.
• Staklenke je najbolje zatvoriti vakumskim zatvaračem.
• Ukoliko staklenke zatvarate celofanom, rubove staklenke i celofan prebrišite papirnatim ručnikom natopljenim octom ili alkoholom.
• Pri punjenju staklenke ispod nje stavite vlažnu krpu kako bi spriječili pucanje staklenke zbog vrućih namirnica.
• Voću i povrću nemojte dodavati previše soli, šećera, octa i kemijskih konzervansa.
• Voće i povrće nemojte predugo iskuhavati kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
• Odaberite dodatke za želiranje biljnog podrijetla.
• Ukoliko je džem ispao prerijedak prokuhajte ga i dodajte limunov sok i malo šećera ili žele. Ukoliko vam je ispao pregust kratko ga prokuhajte i dodajte malo vode.

Napravite domaću zimnicu koja je zdrava i ukusna kako biste očuvali imunitet u hladnim zimskim danima i uživajte!

Petra S.

Najnovije

Ratni ministar obrane nikada nije služio vojsku: ‘Istina, mnogo sam o tome čitao’

Na  dan 16. ožujka 1945. godine, u Širokom Brijegu rođen je Gojko Šušak, ratni ministar obrane i najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana....

Emotivni oproštaj Duvnjaka, Pešića i Karačića uz posebnu svečanost

Nakon utakmice rukometaša Hrvatske i Češke u Areni je održana svečana dodjela priznanja kojom je obilježeno više od tri desetljeća rukometne izvrsnosti, a kulminacija...

Koliko je ljudi bilo na prosvjedu u Beogradu?

U Beogradu je održan jedan od najvećih prosvjeda u povijesti Srbije protiv aktualne vlasti. Tišinom je odana počast poginulima u padu nadstrešnice u Novom...

Sjeverna Makedonija: U požaru u noćnom klubu poginulo preko 50 osoba

Najmanje 50 ljudi poginulo je u noćnom klubu u Kočanima, na istoku Sjeverne Makedonije, oko 100 kilometara istočno od glavnog grada Skoplja, gdje je...

Biblijska poruka 16. 3. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus: Prozor u vječnost

Lk 9,28b-36   Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica...