PLENKOVIĆ O SMJENI: “KONSTERNIRANI SMO I ZGROŽENI, TO JE KORUPTIVNO DJELO”!

Screenshot

Premijer Andrej Plenković drži izvanrednu konferenciju za medije povodom smjene ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

– Potvrđujem informaciju da sam razriješio ministra Filipovića i da je prestao i Jurica Lovrinčević biti savjetnik. Razlog su medijski napisi tijekom dana, a sadržaj korespodencije je taka da smo svi zajedno u Vladi ostali zgroženi i konsternirani. Dva su razloga. Prvi je – ako su autentične poruke – to upućuje na školski primjer koruptivnog djela. Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije se plasiraju oporbi koji to onda koriste za rušenje vlade

– Ispada da je savjetnik ministra bio moj miljenik, ako je vjerovati tjedniku, a to je jedna vrlo zlonamjerna teza. To dovodi do toga da ja nemam više povjerenja u ministra koji je savjetnika doveo na vlastito inzistiranje.

– Uvažio sam želju Filipovića, a slično je bilo i za državnog tajnika Bujanovića da mu pomogne u ministarstvu. Ovdje je bit da je cijela operacija trajala šest mjeseci, a naročito se isticao Most. Koristile su informacije iz ministarstva što je sprega gospodina, medija i oporbe.

– Ovo je potpuno razotkrivanje Mosta, to je situacija bez presedana. Svašta sam doživio, ali ovo ne. Potpuno odbacujemo teze da je bivši savjetnik bio moj miljenik, jer smo se mi vidjekli dva-tri puta.

– Ovo je čisti napad na vladu i odluka je čvrsta, a provest ćemo konzultacije o novom ministarstvu gospodarstva. Sve je usuglašeno s partnerima.

Premijer Andrej Plenković smijenio je u utorak s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, priopćeno je iz Vlade, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebnim savjetnikom u Filipovićevom kabinetu.

Plenković je sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj bi trebao iznijeti više detalja.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

U priopćenju iz Banskih dvora navodi se da je predsjednik Vlade potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja te time “ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra”.

U priopćenju se dodaje da je danas održana i telefonska sjednica Vlade “na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada.

To su dužnost člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH i dužnost člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije.