TKO SE TO BOJI HRVATSKIH BRANITELJA? Proslava Oluje seli u kontrolirane uvjete, kod nacionalnog spomenika neće se događati ništa!

‘Ako je centralni dio obilježavanja svake godine, tradicionalno, mogao biti u središtu grada, zbog čega ne može biti i ove?’

Mladen Pavković. predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91, očitovao se uoči proslave Oluje. Jasno izražava zabrinutost kako će se proslava podijeliti na dva dijela jer prostor na kninskoj tvrđavi nije dovoljno velik za sve koji žele prisustvovati. Tako da bi dio ”odabranih” ljudi mogao biti na tvrđavi, a većinski dio na kninskom trgu. Faktor nemira mogao bi biti i izostanak Marka Perkovića Thompsona koji ove godine pjeva u Slunju.

” Desetak dana prije još jedne obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja 95, koja će se tradicionalno  održati u Kninu, većina branitelja pomalo je „šokirana“ najvažnijim dijelom programa. Naime, osim polaganje vijenaca na središnjem trgu, kod nacionalnog spomenika, neće se na žalost događati „ništa“, već se proslava seli, u tzv. kontrolirane uvjete, na Kninsku tvrđavu! Tamo stane tek nekoliko stotina ljudi, tako da većina onih koji će taj dan doći u ovaj grad uopće neće moći biti nazočna centralnom događaju.

Kad su to čuli, pojedinci su pitali. tko se to boji hrvatskih branitelja? Ako je centralni dio obilježavanja svake godine, tradicionalno, mogao biti u središtu grada, zbog čega ne može biti i ove? Pored političara, navodno će govoriti samo dijete  poginulog branitelja! A zašto ne i netko tko je bio sudionik ovih događanja, kao što je to bilo i u protekle dvije godine? Moja malenkost, uz Tomislava Čolaka i drugih, bila je inicijator mimohoda hrvatskih branitelja. Imali smo dosta problema da se ta inicijativa ostvari, ali kakav-takav mimohod je bio i to po ulicama Knina. Zašto ga sada nema? Predsjednik Udruge gardijskih brigada uz ostalo je navodno rekao da će „uvijek netko biti nezadovoljan“ te da je „zbog vrućine bolje da nema velikog mimohoda veterana“! Svašta! Pa, nisu branitelji od „pekmeza“ da im smeta vrućina ili kiša. Razlog takvoj odluci nešto je očito posve drugo. Ove godine, 5. kolovoza, u Kninu, ali ni u Čavoglavama neće pjevati Marko Perković Thompson. (Pjevat će u Slunju!). Međutim, mnogi branitelji toga dana dolaze u ovaj grad samo zbog njega. Najavljeno Prljavo kazalište je dobar glazbeni sastav, ali neće privući ni pola gledatelja i slušatelje kao ovaj domoljubni pjevač.

Sve u svemu, najbolje bi bilo da se centralna svečanost ipak održi na kninskom trgu, bez obzira na vrućine. Ovako, bit će dosta nezadovoljnih, odnosno moglo bi se dogoditi da toga dana imamo dvije proslave: jednu na trgu, a drugu (za „odabrane“!) na kninskoj tvrđavi! ”- naveo je Mladen Pavković.