(VIDEO)Na današnji dan poginuo je Miroslav Peris, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva…

Pukovnik Miroslav Peris poginuo je 14. rujna 1993. godine na povratku s obavljenog zadatka, a njegov MIG-21, pod imenom „Osvetnik Vukovara“, srušen je kod Vrginmosta...

Pukovnik Miroslav Peris poginuo je 14. rujna 1993. godine na povratku s obavljenog zadatka, a njegov MIG-21, pod imenom „Osvetnik Vukovara“, srušen je kod Vrginmosta (mjesto Stipani) pogotkom neprijateljskog projektila.

U veljači 1992. napušta JNA i odmah se stavlja na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu… Vraćajući se sa izvršenog zadatka njegov MIG-21 zvan „osvetnik Vukovara“ pogodile su neprijateljske rakete kod mjesta Stipan u općini Gvozd (Vrginmost).
Uz vojne počasti, s nadlijetanjem zrakoplova iznad pogrebnog skupa, na hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993. pokopani su posmrtni ostaci hrvatskog viteza Miroslava Perisa.

Uz visoke počasti ovaj hrabri Žumberčan s najvišim časničkim kadrom HRZ-a i mnoštvo rodbine i prijatelja, pokopan je na Hrnetićkom groblju u Karlovcu 27.09.1993. godine.
U čast i slavu i trajno sjećanje poginulom karlovačkom pilotu, čiji korijeni potječu sa
Žumberka, Žumberčani su 2012. godine postavili u Sošicama spomen bistu.

Opraštajući se od palog hrvatskog i žumberačkog viteza, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ-PZO) general-pukovnik Imra Agotić kazao je: „Kao što je bio prvi u svojoj klasi u školovanju, tako je i u ratu za Hrvatsku pokazao sve osobine koje se traže od pilota – hrabrost, znanje, vještinu,spremnost na odricanje i entuzijazam. Iskazao se u oslobađanju okupiranih krajeva domovine. Njegova je smrt veliki gubitak. Odajemo mu priznanje za sve što je učinio i bio spreman učiniti za Hrvatsku.“

(VIDEO) Abolirani srpski vojnik iživljavao se nad mrtvim hrvatskim pilotom…

Spomen bista

(VIDEO) Abolirani srpski vojnik iživljavao se nad mrtvim hrvatskim pilotom…

(VIDEO) Abolirani srpski vojnik iživljavao se nad mrtvim hrvatskim pilotom…

T.H.