AUDIO-Poslušajte sve o palijativnoj skrbi za branitelje i liječenju hrvatskih branitelja.Kako do liječnika?

U krajnjem se sve svodi na nekoliko pojedinaca, volontera, koji su prepoznali da su hrvatski branitelji najugroženiji zdravstveno u Hrvatskoj...

Činjenica je da veliki broj hrvatskih branitelja boluje od raznih opakih bolesti među kojima prvo mjesto zauzimaju razni tumori. Također je činjenica da pokušaj sa Veteranskim centrima i upucavanjma novca u iste nije polučio prave rezultate, a neki od tih centara (Hrvatski ponos u Kninu!) otvoreni su samo zbog političke promidžbe i na njemu nema nikakvih usluga za hrvatske branitelje a da za to nitko nije odgovarao…Postoji jedan centar u Zaboku koji ima mali kapacitet i ne služi onom čemu bi jedan veliki jedinstveni centar za hrvatske branitelje u Hrvatskoj trebao i mogao služiti. U tijeku su priče i informacije o tom da će se graditi još dva nekakva braniteljska centra (Veteranski centri).U vrijeme pandemije koronavirusa hrvatski brnitelji su kao i mnogi drugi građani uskraćeni za specijalističke preglede, ali i za ono što je jako problematično, kemoterapije i mnoge druge medicinske usluge. Činjenica je da branitelji umiru jako mladi u godinama od 50-ak do 60 je najveća smrtnost , što bi drugim riječima trebalo značiti da se država jako loše skrbi za one koji su bili prvi kad je trebalo.

U krajnjem se sve svodi na nekoliko pojedinaca, volontera, koji su prepoznali da su hrvatski branitelji najugroženiji zdravstveno u Hrvatskoj.

Godina i pol prošla je od prve edukacije “Branitelj za branitelja” gdje su se branitelji educirali za pomoć svojim teško oboljelim prijateljima. Iako žele pomagati, te to i rade unutar svojih udruga, službeno uključivanje u sustav palijativne skrbi ide jako sporo. Timovi u kojima su i educirani branitelji su zasad profunkcionirali jedino u suradnji s Domom zdravlja Vukovar, gdje su otišli korak dalje pa u mobilnu palijativnu skrb uključili i stomatologa.Sporazumom ministarstva branitelja i zdravstva dogovoren je određeni broj palijativnih kreveta za branitelje.

Poaslušajte zanimljivu radio emisiju “Na prvoj crti” koju vodi novinarka Miruna Kastratović

O EMISIJI PRVA CRTA

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

M.M.Viribus unitis