Obljetnica legendarne postrojbe: vojni policajci obilježavaju 32. obljetnicu osnutka, sve zovu na svečanost u Lori

U povodu obilježavanja 32. obljetnice 72. bojne Vojne policije – Split, umirovljeni vojni policajci položili su vijenac i zapalili svijeće, te se pomolili pred spomenikom legendarnoj postrojbi na ulazu u Vojnu bazu u Lori.

Kažimo još jednom – 72. bojna Vojne policije je nastala iz samostalne satnije Vojne policije 4. gardijske brigade, a osnovana je 13. prosinca 1991. po zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška. Osim vojnopolicijskih, postrojba je imala i borbene zadaće.

Tako je tijekom Domovinskog rata poginulo 12 pripadnika 72. bojne Vojne policije – Martina Poljak, Mladen Strenja, Toni Pavlović, Ante Reljan, Željko Kamber, Nikica Mikulić, Marinko Kuštre, Neven Mikulić, Davor Petković, Igor Perić, Leonard Vidošević i Ante Bužančić.

BORBENO DJELOVANJE
Kažimo i to da je 72. bojna VP-a u Domovinskome ratu bila jedina postrojba Vojne policije koja je uz vojnopolicijske zadaće stalno bila angažirana u borbenim djelovanjima.

– Na današnji dan, 1991. godine zatekli smo se u Dubrovniku, gdje je dio postrojbe ostao do Badnjeg dana. Prije toga smo bili na drniškom bojištu, zadarskom i šibenskom, pa sve do južnog bojišta, do Dubrovnika, gdje nas je i zateklo osnivanje 72. bojne Vojne policije – kazao nam je umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. bojne VP-a Split.

Ovom prilikom istaknuo je kako su i prva i zadnje žrtva u Domovinskom ratu došle s područja Splitsko-dalmatinske županije.

– Prva žrtva je Josip Jović, na krvavi Uskrs, dok je zadnji poginuli hrvatski vojnik u Domovinskom ratu bio pripadnik antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije Ante Bužančić. On je, kao što svi znamo, poginuo 17. listopada 1995. godine, kod Banje Luke, kraj hidroelektrane Bočac. Njemu u čast otvoren je sportski centar na splitskome Neslanovcu.

Iz Udruge pozivaju sve pripadnike 72. Vojne policije – Split i njezine obožavatelje da u četvrtak u 12 sati dođu na svečano obilježavanje 32. obljetnice osnutka ove postrojbe u Domu HV-a u Lori. Na samu svečanost doći će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Ivan Anušić i ostali uzvanici.